Gasketels zijn nog niet aan het einde van hun Latijn!

Ondanks zijn impact op het milieu blijft de gasketel een breed toegepaste verwarmingsoplossing in ons land. Praktisch, betaalbaar en goed geïntegreerd… het lijkt er niet op dat gasketels op korte termijn tot het verleden zullen behoren, zelfs in het licht van de klimaatuitdaging en de alternatieven die opgang maken!

gas boiler

In België worden meer dan 6 op de 10 woningen verwarmd met aardgas en het netwerk blijft uitbreiden. In de afgelopen 10 jaar zijn er zelfs 400.000 nieuwe gasaansluitingen geregistreerd, wat het totaal op 3,6 miljoen brengt! Ondanks een daling in de verkoop tijdens de energiecrisis, is er sprake van een heropleving van de interesse in gasketels. In 2023 steeg hun verkoop met 5% tot 160.000 stuks, 4 keer meer dan bij de warmtepompen!

Wat remt de alternatieven af? 

Hoewel warmtepompen een veel grotere energie-efficiëntie bieden, hebben ze moeite om kopers te overtuigen vanwege hun hoge kosten. De initiële investering kan 3 tot 4 keer hoger zijn dan die voor een gasketel en de elektriciteitsprijs blijft een ontradende factor.
Desondanks staat de toekomst van de gasketel onder druk. Vanaf 2025 worden nieuwe aansluitingen verboden voor nieuwe gebouwen in België (met een paar uitzonderingen, zoals voor een hybride systeem, zie hieronder), en Europa overweegt een totaalverbod op fossiel gestookte ketels tegen 2040. In de praktijk lijkt deze ambitieuze doelstelling echter moeilijk haalbaar. Een algemeen verbod is onwaarschijnlijk, omdat niet alle woningen geschikt zijn voor alternatieven zoals warmtepompen. Bovendien hebben sommige Europese landen hun beperkingen al versoepeld na massale protesten, met name Duitsland en Nederland.

Hybride alternatieven als oplossing?

Er zijn verschillende mogelijkheden om economisch pragmatisme te verzoenen met uitstootvermindering. Er wordt bijvoorbeeld al groen gas, zoals biomethaan of synthetische gassen op basis van waterstof, in het Belgische net geïnjecteerd. Deze oplossingen kunnen het gebruik van de huidige infrastructuur verlengen en tegelijkertijd hun koolstofvoetafdruk verkleinen. Een andere veelbelovende optie is de hybride warmtepomp, die een warmtepomp voor dagdagelijkse noden combineert met een gasketel voor piekmomenten. Geschat wordt dat deze technologie het gasverbruik met 66% en de koolstofuitstoot met 35% kan terugdringen.

Hoewel de hoogdringendheid van de klimaatverandering betekent dat de inspanningen sneller moeten gebeuren, wachten de Belgische huishoudens, die vaak worden afgeremd door budgettaire beperkingen, op stimulansen en begeleiding die naam waardig. De toekomst van de gasketel zal evenzeer afhangen van technologische ontwikkelingen als van politieke antwoorden.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼