Je wil een bouwgrond kopen om daar later op te gaan bouwen of om die op termijn eventueel terug te verkopen. Moet je dan binnen een bepaalde termijn beginnen te bouwen? Riskeer je ook sancties als je dat niet doet?
Geen wettelijke verplichting
Wettelijk gezien ben je niet verplicht om binnen een welbepaalde termijn te bouwen als je een bouwgrond koopt. Je kan de grond dus gewoon laten liggen en bouwen wanneer je wil of de grond ook opnieuw verkopen. Weet wel dat er in sommige gemeentes of steden een belasting zou kunnen worden geheven op onbebouwde percelen bouwgrond.
Er zijn uitzonderingen
Op de voorgaande regel kunnen er wel uitzonderingen bestaan. Zo zouden er in de verkavelingsvoorschriften van de verkaveling waar de grond ligt voorschriften kunnen bestaan over binnen welke termijn je moet beginnen met bouwen op het perceel. Ook als je bijvoorbeeld een grond koopt van de gemeente of stad of een bouwpromotor zou daar wel eens een termijn kunnen instaan binnen dewelke je moet bouwen. Het is dan ook belangrijk daaromtrent navraag te doen.
Wat riskeer je?
Als je een bouwverplichting hebt en je je daar niet aan houdt, dan bestaat de kans dat je een schadevergoeding moet betalen of mogelijks zelfs dat de koop wordt ontbonden. Welke sanctie er in het concrete geval toepassing vindt zal al eveneens vermeld staan in de verkavelingsvergunning of bv. in de voorwaarden waaronder je tot de aankoop overging.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)