Je huurt samen met een partner of vriend(in) een huis of appartement waarbij je beiden het huurcontract ondertekende. Moet je in dat geval de huur samen opzeggen als je wil dat die eindigt? Kan je ook alleen een einde maken aan het contract als er bv. aan de relatie of vriendschap een einde komt?
![separation](https://wordpress.immovlan.be/wp-content/uploads/tr6pi281084_A_highly_realistic_photograph_of_a_recently_separat_262a86eb-4ddc-4a65-8249-3b5652b6a2f5-1024x574.png)
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)
Het gebeurt wel eens dat een samenwonend koppel of vrienden die samen een pand huren in de loop van de huurovereenkomst ruzie krijgen. Als één van hen dan vertrekt en de ander blijft wonen wil de vertrekkende partner wel eens een einde maken aan het huurcontract, terwijl de andere gewoon wil blijven wonen. Maar is dat wel mogelijk?
Onderling akkoord
Ben je het samen met je medehuurder eens dat de huurovereenkomst dient te eindigen, dan is er vanzelfsprekend geen enkel probleem. Je kan dan afspreken om samen de huur op te zeggen.
Wil je medehuurder hier niet van weten en wil die liever in het pand blijven wonen, dan kan je vooreerst trachten een regeling te treffen met de verhuurder waarbij die akkoord gaat dat je niet langer medehuurder bent en de huurovereenkomst wordt verdergezet met je ex-partner die wel blijft wonen. Als de verhuurder daarmee akkoord gaat is het aangewezen deze afspraak ook op papier te zetten. Dat kan bv. gebeuren in een addendum aan de huurovereenkomst. Zorg er dan meteen voor dat je jouw deel van de huurwaarborg terugbetaald krijgt en dat de verhuurder bevestigt dat je tot niets meer gehouden bent (noch bv. uit hoofde van achterstallige huurgelden, noch uit hoofde van huurschade).
Vlaanderen
Lukt het niet om een dergelijk akkoord te bereiken en is het huurpand in Vlaanderen gelegen, dan heb je als de huurovereenkomst dateert van na 31.12.2018 de mogelijkheid om de huur alleen en meer bepaald voor jouw deel op te zeggen waarbij je de normale opzegtermijnen dient na te leven. Je kan dan meteen ook een nieuwe huurder voorstellen die jouw plaats inneemt. Aanvaardt de verhuurder die niet, dan kan je deze weigering aan de vrederechter voorleggen. Die zal dan oordelen of de weigering van de verhuurder al dan niet terecht is.
Aanvaardt de verhuurder de nieuwe huurder dan ben je niet langer gehouden tot het nakomen van de huurdersverplichtingen. Als er geen nieuwe huurder is, dan kan de verhuurder je nog gedurende zes maanden nadat je geen huurder meer bent aanspreken voor de betaling van de huur.
Dateert het huurcontract van voor 1 januari 2019, dan geldt een andere regeling. Je kan dan volgens de meeste rechters de huur niet zomaar alleen opzeggen. Sommige rechters zien dat evenwel anders en menen dat een opzeg door één huurder wel mogelijk is.
Wallonië
In Wallonië moet je samen met je medehuurders een zogenaamd medehuurpact opstellen. Als je dat deed dan kan je te allen tijde een opzeg geven aan de verhuurder en aan je medehuurders met naleving van een opzegtermijn van drie maand. Daarnaast kan je ook een schadevergoeding verschuldigd zijn. Die bedraagt drie keer je gedeelte in de huurprijs.
Als je een vervanger aanwijst om in je plaats mee te gaan huren (die door de verhuurder ook wordt aanvaard) ben je deze schadevergoeding niet verschuldigd. De verhuurder kan deze vervanger wel weigeren als hij daar een gegronde reden voor heeft.
Brusselse gewest
Ook in het Brusselse gewest moeten de medehuurders een huurpact opstellen. Als dat gebeurde kan je op elk ogenblik alleen de huurovereenkomst opzeggen met een opzeggingstermijn van twee maanden. Je kan ook hier een plaatsvervangende huurder aanduiden of aantonen dat je een actieve en afdoende zoektocht hebt ondernomen om een nieuwe medehuurder te vinden.
Doe je dat niet dan doven je verplichtingen voor de toekomst en de hoofdelijkheid met de andere medehuurders automatisch uit ten laatste bij het verstrijken van een termijn van 6 maanden na de datum van verstrijken van de opzeggingstermijn.
Nog dit : weet dat er in de verschillende gewesten specifieke regels van toepassing kunnen zijn als je huurde samen met je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner.