Je wil samen met je partner een onroerend goed aankopen. Maar wist je dat je dit, zolang je niet wil kopen voor een huwgemeenschap, in een verschillende verhouding kan doen? Wanneer kan dat nuttig zijn?
Niet noodzakelijk ‘de helft’
Als partners een onroerend goed aankopen doen ze dat meestal ‘elk voor de onverdeelde helft’. De wet verplicht echter niet om sowieso op die manier te werk te gaan. Je zou het onroerend goed ook in een andere verhouding kunnen kopen waarbij de ene partner dat bv. voor 75 % inkoopt en de andere voor 25 %. Elke verhouding is daarbij trouwens mogelijk.
Verschillende inleg
Het kopen in een verschillende verhouding kan bijvoorbeeld een interessante denkpiste zijn als de beide partners een verschillend bedrag inleggen bij de aankoop. Stel bijvoorbeeld dat de partners een onroerend goed aankopen met een totale kost van 500.000 euro en de ene partner 200.000 bijbrengt, de andere 100.000 euro en ze samen ook nog 200.000 euro gaan lenen , dan zouden ze kunnen afspreken dat de partner die 200.000 euro inbrengt 60 % in het onroerend goed aankoopt en de andere 40 %.
Andere afspraken
Koop je bij een verschillende inbreng toch elk de onverdeelde helft van het onroerend goed, dan kan je andere afspraken maken om de extra inleg bij een relatiebreuk te kunnen recupereren. Zo kan bv. worden overeengekomen dat diegene die meer inbrengt de helft van de meerinleg leent aan de andere partner en dat deze die helft moet terugbetalen (eventueel ook met een vergoeding voor de meerwaarde en/of intresten als aan de relatie een einde komt. Zet dergelijke afspraken ook op papier en doe voor de opmaak van zo’n overeenkomst een beroep op een jurist.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)