Mag de syndicus van het appartementsgebouw waarbinnen je mede-eigenaar bent zomaar overeenkomsten voor de VME afsluiten met bepaalde van zijn familieleden? Wat zegt de wet daarover?
![owners meeting](https://wordpress.immovlan.be/wp-content/uploads/tr6pi281084_A_realistic_photo_of_a_property_owners_meeting_in_a_cdb581fa-8934-44ab-92e6-bdd2a82e834b-1024x574.png)
De syndicus kiest
Voor werken/leveringen waarover de syndicus zelf mag beslissen, kiest hij in principe ook met welke aannemer hij daarvoor in zee gaat. Hij moet bij die keuze wel op een correcte manier handelen. Tenzij er een andersluidende beslissing is van de algemene vergadering kan de syndicus echter geen verbintenissen aangaan voor een termijn die de duur van zijn mandaat te boven gaat. Dat betekent dan ook dat het contract dat hij met een firma aangaat hoogstens drie jaar mag lopen.
Familieleden
Als de syndicus een contractspartij voor de VME mag kiezen, mag hij daarvoor geen familielid aanstellen, tenzij met akkoord van de algemene vergadering van mede-eigenaars. Meer bepaald zegt de wet dat de syndicus de algemene vergadering vooraf om toestemming moet verzoeken voor alle overeenkomsten tussen de vereniging van mede-eigenaars en de syndicus, zijn aangestelden, naaste familieleden, bloedverwanten of aanverwanten tot en met de derde graad, dan wel die van zijn of haar echtgenoot tot in dezelfde graad.
Hetzelfde geldt trouwens voor de overeenkomsten tussen de vereniging van mede-eigenaars en een onderneming waarvan de hierboven vermelde personen eigenaar zijn of waarvan ze een aandeel in het kapitaal bezitten of waarin zij directiefuncties of toezichthoudende functies bekleden, dan wel een onderneming waarin zij als loontrekkende in dienst zijn of waarin zij zijn aangesteld.
Sanctie
Sluit de syndicus toch een contract af terwijl hij dat eigenlijk niet mocht, dan komt zijn aansprakelijkheid in het gedrang. De vereniging van mede-eigenaars kan dan vragen dat de syndicus de geleden schade vergoedt. Wist de contractspartij dat de syndicus het contract niet mocht sluiten dan kan ook het contract wel eens in vraag gesteld worden.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)