Het EPC, een ondertussen onmisbare waarde op de vastgoedmarkt, speelt een grote rol in de prijs die je betaalt. Panden die het goed doen op energetisch vlak zijn prijzig, energieverslinders worden steeds betaalbaarder.
Het energieprestatiecertificaat (EPC) is vandaag echt een bepalende factor op de vastgoedmarkt geworden, zegt de jaarlijkse vastgoedbarometer van vastgoedkantoor ERA. Het prijsverschil tussen een pand in energieklasse A en eentje in klasse F kan oplopen tot 44%, en de vraag naar panden die een goede EPC hebben, stijgt sterk.
“Het EPC is niet meer weg te denken, kopers vragen er expliciet naar,” benadrukt Johan Krijgsman, CEO van ERA. De makelaar heeft het EPC-peil zelfs opgenomen als criterium in hun zoekmachine, door het stijgende belang ervan.
Prijzen evolueren langzaam
De prijzen stegen vorig jaar opnieuw, zij het in beperkte mate (1,4% voor huizen en 2,4% voor appartementen in 2024), maar ook enkele andere opmerkelijke trends tekenden zich af:
- de prijzen in centrumsteden zijn met 0,9% gedaald – een primeur in 12 jaar
- in Brussel kende de prijs van appartementen maar een lichte stijging met 0,6%. De duur van de verkoopperiode is wel gestegen naar gemiddeld 140 dagen (+ 13 dagen).
In Wallonië is de prijs van woningen met 1,9% gestegen, terwijl in Vlaanderen vooral de verschillen groot blijven. Een pand is 11% duurder in Leuven dan in Antwerpen, maar nog steeds 39% minder duur in Roeselare.
Investeren in energievreters: een buitenkansje?
Nu het prijsverschil tussen energiezuinige woningen en de energievreters zo groot wordt, trekken die laatsten steeds meer investeerders aan. Woningen met EPC D, E of F worden gezien als renovatie-opportuniteiten, op voorwaarde dat de regelgeving blijft zoals ze is.
De trend is duidelijk: woningen die niet energie-efficiënt zijn, verliezen in waarde. In 2024 zakten de prijzen voor woningen in klasse E en F met 1,2%, terwijl de prijzen van de meest energiezuinige woningen stegen met 4,9%.
"Het grote prijsverschil maakt het interessanter om een energieverslindend huis te kopen om te renoveren,” schat Johan Krijgsman.