Als je bang bent voor de stroomfactuur van een warmtepomp, maar je toch een ecologisch bewustzijn en besparingen wil combineren, zou een hybride warmtepomp wel eens het antwoord kunnen zijn. Maar voor je ervoor gaat, lees je beter eerst dit.
![heat pump](https://wordpress.immovlan.be/wp-content/uploads/AdobeStock_412644909-1024x683.jpeg)
1. Wat is dat eigenlijk, een hybride warmtepomp?
Een hybride verwarmingsketel is een combinatie van een warmtepomp en een klassieke verwarmingsketel (vaak op gas). De pomp verwarmt aan lage temperatuur en de ketel neemt het over als het te koud wordt.
2. Werkt het voor alle woningen?
Niet noodzakelijk. Als je in een slecht geïsoleerd appartement uit 1960 woont, zal de impact beperkt zijn. Maar met een goede isolatie is het bingo! Algemeen wordt aangenomen dat het beter is om een EPC-score gelijk aan of hoger dan C te hebben voordat je dit type ketel overweegt. Als dat (nog) niet het geval is voor jouw huis, isoleer dan eerst en vooral! En vergeet de ruimte niet: voor een warmtepomp heb je ruimte nodig buiten.
3. Is het echt financieel aantrekkelijk?
Ja… maar niet altijd. En zeker niet als het huis slecht geïsoleerd en dus energieverslindend is! De rendabiliteit hangt af van de prijs van elektriciteit (heb je fotovoltaïsche zonnepanelen?) en gas. Op dit moment, met de explosieve stijging van de energiekosten, kan een hybride boiler zichzelf snel terugbetalen. Maar let op: de initiële investering bedraagt ongeveer €5.000 tot €15.000.
4. Ecologische impact: een echt voordeel?
Jazeker! Een warmtepomp werkt met elektriciteit, die in veel gevallen hernieuwbaar is.
5. Hoe zit het met de premies?
Het goede nieuws is dat hybride boilers in België vaak in aanmerking komen voor gewestelijke premies. Met de nieuwe regeringen kan dat echter veranderen, dus neem eerst contact op met je energieloket.
Conclusie:
Een hybride verwarmingsketel is een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing, maar het is geen tovermiddel. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af, afhankelijk van je huis en je budget, voordat je de stap zet. Anders zou je wel eens kunnen eindigen met een factuur die ergens tussen ‘duur’ en ‘heel duur’ in zit!