Mila: “Haal je brandhout niet binnen in huis! Dit zijn de tips van een pro!”

Onlangs kwam ik een collega tegen die een aanhanger vol brandhout aan het uitladen was. We maakten een wandeling door de buurt, mijn vriend en ik, en dus staken we de handen uit de mouwen om hem te helpen.

wood
andre-govia

Van brandhout kennen we eerlijk gezegd niet zo veel. Natuurlijk dromen we ervan om ooit een open haard, een kachel of een inbouwhaard te hebben om voor wat extra warmte en gezelligheid te zorgen op winteravonden. Maar voorlopig houden we het bij een knusse plaid.

Xavier legde uit dat brandhout correct opgeslagen moet worden. Anders gaat het rendement er flink op achteruit: als het hout vochtig is, produceert het meer rook, vervuilt het de verwarmingsinstallatie en levert het veel minder warmte op dan gehoopt.

Erger nog: als het vochtgehalte boven de 20% ligt, kunnen er schimmels ontstaan. Zonde! Met onze armen vol volgden we hem naar zijn opslagplaats, achteraan in de tuin. Daar had hij een overdekte houtopslag gebouwd, met de houtblokken gestapeld op een metalen frame. Zo komen ze niet rechtstreeks in contact met de grond en kan de lucht er goed door circuleren.

"Een goed verluchte plek, beschermd tegen de weersomstandigheden en bij voorkeur gericht op het zuiden of zuidoosten voor maximale warmte." Ik knikte instemmend – hij had me alles kunnen wijsmaken, want ik heb hier totaal geen ervaring mee. Het was trouwens de eerste keer dat ik zo’n metalen frame zag. Hij legde uit dat houten palletten ook prima werken om te voorkomen dat de houtblokken op de grond liggen.

Vakkundig nam hij de blokken die wij droegen over en stapelde ze in een verspringend patroon, zodat de lucht goed tussen het hout kan circuleren. Op die manier droogt het hout beter dan wanneer het te strak opeengepakt ligt. Bovendien maakt dit het minder aantrekkelijk voor muizen en ander ongedierte om er hun nest in te maken.

Ook belangrijk: hou droog en vochtig hout gescheiden! Dat leek me logisch. Na het kappen duurt het, afhankelijk van de houtsoort en dikte, 1 tot 2 jaar voor het hout volledig droog is. Het is dus cruciaal om goed te scheiden.

Wil je checken of het hout droog genoeg is? Klief een blok. Als er nog vocht uitkomt, is het nog niet klaar om te verbranden.

De belangrijkste tip die ik onthou? Brandhout naar binnen halen in de hoop dat het sneller droogt, is een grote fout. Dat zorgt er alleen maar voor dat de vochtigheid in huis toeneemt.

Het is altijd leuk om een handje toe te steken – zeker als dat eindigt met een dampende kop koffie bij het haardvuur! 🔥☕

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼