🧐 Bijna de helft van de Belgen vindt dat de verlaging van de registratierechten eigendom kopen toegankelijker maakt. Maar wat denken de anderen?
![youn couple buy house](https://wordpress.immovlan.be/wp-content/uploads/jeuneachat-1024x681.jpg)
📉 Een verlaging die het verschil maakt
Sinds 1 januari zijn de registratierechten voor de aankoop van een eigen en enige woning drastisch verlaagd: van 12,5% naar 3% in Wallonië en van 3% naar 2% in Vlaanderen. Een maatregel die reacties uitlokt: volgens de Vastgoedbarometer van KBC ziet 47% van de Belgen hierin een kans om eigenaar te worden.
Toch ligt het niet zo eenvoudig. Een derde van de ondervraagden blijft sceptisch en 20% spreekt zich niet uit. De reden? De nog steeds te hoge vastgoedprijzen (34% van de respondenten), gevolgd door als onvoldoende beschouwde inkomens (28%) en een gebrek aan financiële middelen (28%).
🔄 Een (echt) positieve spiraal?
Voor Caroline Lejeune, voorzitster van Federia (de federatie van Franstalige vastgoedmakelaars), stimuleert deze verlaging de markt door de woonmobiliteit te bevorderen. Het idee: een woning aanpassen aan veranderende levensomstandigheden.
"Het is een positieve spiraal, de woning zal beter aansluiten bij de behoeften." En daar stopt het niet: het geld dat bespaard werd op aankoopkosten kan worden geïnvesteerd in renovatie, wat de bouwsector ten goede komt.
🏡 Een kans voor jongeren?
De impact zou vooral voelbaar zijn bij jonge kopers, die steeds meer uit de markt werden geprijsd. "We waren op een punt gekomen waarop een jong werkend koppel geen woning meer kon kopen zonder financiële steun van hun ouders," benadrukt Caroline Lejeune.