Wie draait er op voor de kosten bij schade op je bouwwerf?

Als je aan het bouwen of verbouwen bent kan er wel eens schade ontstaan op je werf door bv. weersomstandigheden zoals onweer of storm, vandalisme of diefstal. Moet je aannemer dan deze schade betalen of draai je er zelf voor op? Kan je je hiertegen ook verzekeren?

house built

Je bent een ‘zelfbouwer’

Ben je een zelfbouwer en doet er zich schade voor op je werf, dan draai je daar in de regel zelf voor op. Je hebt dan nu eenmaal geen aannemer die je aansprakelijk kan stellen. Je zou je wel kunnen richten tot de architect als de schade te wijten is aan een fout in de conceptie van of het toezicht op de werken.  In de praktijk zal dat meestal echter niet het geval zijn. Soms kan je ook de leverancier van je bouwmaterialen aansprakelijk stellen (bv. als die de materialen leverde terwijl er onweer voorspeld was en hij deze onvoldoende vastlegde of beschermde tegen het onweer).

Gaat het om een diefstal of vandalisme dan kan je een klacht neerleggen bij de politie. Mocht de dader dan gevonden worden dan kan je vragen dat die je schade vergoedt en hem daartoe laten veroordelen. Om effectief iets te kunnen recupereren moet de dader dan wel voldoende solvabel zijn.

Er zijn afspraken met je aannemer

Doe je een beroep op een aannemer voor de werken, dan kunnen er in de aannemingsovereenkomst of in de algemene voorwaarden van de aannemer afspraken worden gemaakt over diens verantwoordelijkheid voor schade op de werf. Weet dat die afspraken ook geldig kunnen zijn.  Ben je het er niet mee eens vraag dan aan de aannemer voor je daarmee in zee gaat om die voorwaarden aan te passen of te schrappen. Zo zou je aannemer bv. met jou kunnen overeenkomen dat hij niet aansprakelijk is voor schade door vandalisme, diefstal of slechte weersomstandigheden.

Als de wet Breyne van toepassing is (zo bv. bij de verkoop op plan van een appartement of bij sleutel-op-de-deur woningen) dan zijn dergelijke afspraken niet zo maar geldig. De wet in kwestie zegt nu eenmaal dat het risico met betrekking tot de werf pas wordt overgedragen bij de voorlopige oplevering. Van die regel kan je niet afwijken in het contract dat je met de aannemer of met de promotor van het appartementsgebouw afsluit.

Geen afspraken en dan?

Doe je een beroep op een aannemer voor het zetten van een nieuwbouw en zijn er geen andere afspraken, dan is het je aannemer die in de regel instaat voor schade die zich voordoet op de werf. Tot het moment dat de werf wordt opgeleverd draagt de aannemer nu eenmaal het risico met betrekking tot de werf. Worden bijvoorbeeld bouwmaterialen gestolen op de werf of waait er een muur om door een storm dan is het aan je aannemer om dat op zijn kosten op te lossen.  Iets anders is het na de oplevering. Vanaf dat moment ben jij nu eenmaal verantwoordelijk voor eventuele schade. Op de voorgaande regel bestaat een uitzondering als jij bepaalde materialen levert waar je aannemer mee moet werken. Als er schade ontstaat aan deze materialen dan draai jij daar als bouwheer wel voor op.

En bij een verbouwing?

Is er geen sprake van een nieuwbouw maar wel van een verbouwing dan gelden dezelfde regels als bij een nieuwbouw als je zelf tijdens de verbouwing niet in het pand verblijft.  Doe je dat wel, dan kan een andere regeling toepassing vinden.  Je aannemer zou dan namelijk wel eens kunnen zeggen dat je door ter plaatse te wonen de ‘bewaarder’ was van de werf en dat je de nodige voorzorgen moest nemen om schade te vermijden (door bv. materialen achter slot en grendel te zetten). De kans bestaat dat de rechtbank bij een discussie dit argument ook zal volgen en je deels of zelfs volledig verantwoordelijk zal stellen voor de schade.

Een verzekering nemen

Heb je een brandverzekering dan komt die mogelijks tussen voor bepaalde schade.  Ga je bouwen of verbouwen dan neem je echter best ook een ABR-verzekering.  Deze verzekering dekt heel wat risico’s die zich kunnen voordoen op de werf zo onder andere schade door weersomstandigheden.  Omdat niet alle polissen eenzelfde dekking geven is het aangewezen om bij het aangaan van de polis goed na te denken over welke risico’s je precies wil verzekeren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼