Als meerdere kandidaten geïnteresseerd zijn in de aankoop van een onroerend goed wordt er wel eens gewerkt met het systeem van de gesloten enveloppe. Wat houdt dat precies in? Wat zegt het regeerakkoord daarover?

Even schetsen
De verkoper van een onroerend goed waar heel wat interesse in is kan wel eens geneigd zijn om de kandidaten verder tegen elkaar te laten opbieden om op die manier een zo hoog mogelijke prijs te krijgen. Het is echter belangrijk daarmee voorzichtig te zijn. Door dat te doen riskeer je nu eenmaal eigenlijk een openbare verkoop te organiseren, terwijl de wet voorziet dat enkel notarissen dat mogen doen. Je loopt dan ook het risico dat een kandidaat die aan het kortste eind trekt zo’n verkoop waarbij wordt ‘opgeboden’ in vraag stelt.
Gesloten enveloppe
Wat in de rechtspraak wel aanvaard wordt is dat kandidaat-kopers een bod doen in een gesloten enveloppe waarbij alle enveloppes op een gegeven ogenblik opengemaakt worden. Iedereen die wil kan daarbij aanwezig zijn. Als verkoper blijf je strikt gezien vrij om het hoogste bod al dan niet te aanvaarden. Je kan als verkoper ook een aantal voorwaarden opgeven zo bv. dat het niet mogelijk is te kopen onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening, dat een bepaalde minimumprijs dient te worden geboden enz.
Regeerakkoord
In het regeerakkoord wordt aangegeven dat men een wettelijk kader wil uitwerken voor het systeem van de gesloten enveloppe. Meer bepaald wil men de transparantie van dit systeem verhogen, waardoor men juridische procedures omwille van onregelmatigheden wil vereenvoudigen en inkorten.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)