Ik vond onlangs een oud blik notenbolsterbeits achterin een kast. Ik denk dat het nog dateert van mijn tekenlessen aan de academie! We doopten er onze tekenpennen of penselen in om er monochrome schilderijen mee te maken. Zelfs Rembrandt gebruikte het om zijn schilderijen kleur te geven. Dat zegt genoeg!

Notenbolsterbeits wordt gemaakt van de bolster die rond de harde schil van walnoten zit. Wanneer die bolster droogt, verandert hij van groen naar zwart. Alleen al door hem vast te nemen, krijg je vlekken op je vingers. Het is die schil die gebruikt wordt om notenbolsterbeits te maken, een natuurlijke kleurstof die kunstenaars gebruiken om tekeningen te maken in één enkele bruine kleur.
Maar notenbolsterbeits kan ook hout kleuren en beschermen. Als je oude meubels renoveert, is het een ideaal product om te gebruiken. Deze plantaardige, natuurlijke en ecologische kleurstof verzorgt perfect de houtvezels.
Je kan het natuurlijk kant-en-klaar kopen. Of het zelf maken van echte walnoten. Zelf kies ik voor een tussenoplossing: ik koop het in poedervorm en meng het met wat water en lijnzaadolie.
Reken op 125 gram poeder voor 50 cl lauw water. De hoeveelheid pure lijnzaadolie, die hangt af van je voorkeur. Afhankelijk van de gewenste tint (donkerder of lichter) voeg je meer of minder walnotenvloeistof toe aan het mengsel. Zacht eiken effect, diep notenhout effect, … de keuze is aan jou.
Als je merkt dat het mengsel niet goed hecht, kan je er een klein scheutje terpentijn aan toevoegen. Maar dat is echt optioneel.
De notenbolsterbeits blijft een jaar goed als je hem beschermt tegen licht en vocht. Ik heb mijn oude flesje, dat al jaren vergeten lag achterin de kast, dus moeten weggooien. Maar het heeft me zin gegeven om er opnieuw wat te maken: ik ga mijn houten bloembakken opfrissen met deze magische kleurstof.
Weet ook dat de wat scherpe geur van walnotenvloeistof insecten op afstand houdt! Zo heb je ook een natuurlijk en ecologisch afweermiddel.
Draag zeker handschoenen wanneer je het product gebruikt, want het maakt vlekken! En niet zo’n beetje ook… Mocht je vingers toch bevlekt raken, wrijf er dan met een watje met javel over. Niet ideaal, maar wel effectief.
Tuinhuisjes, tuinhekjes, oude meubels: al jouw hout, gekleurd in zachte, bruine tinten!