Als mede-eigenaar mag je in de regel meestemmen over alle agendapunten op de algemene vergadering van mede-eigenaars. Niettemin bestaat er soms een uitzondering op die regel. Wanneer is dat het geval?

Algemene regel
Op de algemene vergadering van mede-eigenaars beschikt iedere mede-eigenaar over een aantal stemmen dat overeenstemt met zijn aandeel in de gemeenschappelijke delen. In de regel kan een mede-eigenaar dus meestemmen omtrent alle agendapunten die op de dagorde staan.
Uitzondering 1 : je moet niet ‘meebetalen’
Op die regel bestaat een uitzondering als het reglement van mede-eigendom de lasten van een gemeenschappelijk deel van het gebouw of van de groep van gebouwen uitsluitend ten laste legt van bepaalde mede-eigenaars. In dat geval nemen enkel die mede-eigenaars deel aan de stemming op voorwaarde dat die beslissingen het gemeenschappelijk beheer van de mede-eigendom niet in het gedrang brengen. Elk van hen stemt dan met een aantal stemmen naar evenredigheid van zijn aandeel in voornoemde lasten.
Uitzondering 2 : tegenstrijdig belang
Een lasthebber van de vereniging van mede-eigenaars of iemand die door haar in dienst is genomen of voor die vereniging diensten levert in het raam van enige andere overeenkomst, mag niet persoonlijk of bij volmacht deelnemen aan de beraadslagingen en de stemmingen over de opdracht die hem werd toevertrouwd. Zo mogen de commissaris van de rekeningen of de leden van de raad van mede-eigendom bv. niet meestemmen als beslist wordt hen al dan niet kwijting te verlenen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)