Als je een studentenkamer wil huren mag de verhuurder van jou een huurwaarborg vragen. De regels daaromtrent verschillen evenwel naargelang de kamer in het Vlaamse, Waalse of Brusselse gewest gelegen is. Met wat moet je rekening houden?

Vlaanderen
Het Vlaams Woninghuurdecreet voorziet een huurwaarborg van maximaal twee maanden huur. De huurwaarborg is te storten op een rekening (geldsom) of te voorzien via een zakelijke zekerheidsstelling bij een financiële instelling. Een waarborg in cash is verboden. De waarborg is verder betaalbaar ten vroegste drie maand vóór de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. De verhuurder is ook verplicht om de huurwaarborg terug te betalen binnen de drie maanden nadat de huurder het goed heeft verlaten, tenzij de verhuurder binnen die termijn de teruggave heeft betwist.
Wallonië
Ook in Wallonië bedraagt de huurwaarborg die bij de verhuring van een studentenkamer kan worden gevraagd maximum 2 maanden huur. Ook als de studentenkamer zou worden gehuurd in het kader van een woninghuur is de huurwaarborg in elk geval beperkt tot twee maand huur.
Brussel
Is de kamer gelegen in het Brusselse gewest, dan bevat de Brusselse huurwetgeving geen specifieke regels over de huurwaarborg die kan worden gevraagd bij het verhuren van een studentenkamer. Het is dan ook belangrijk goed na te kijken of je bereid bent de door de verhuurder gevraagde huurwaarborg ook effectief te betalen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)