Volgens de ‘Kotkompass’-studie, gepubliceerd door de kranten L’Écho en De Tijd, zal België tegen 2030 zo’n 70.000 studentenkoten tekort komen om aan de groeiende vraag te voldoen. Nochtans werden er de voorbije vijf jaar al 25.000 studentenwoningen gebouwd. Maar met een verwachte stijging van 50.000 tot 100.000 extra studenten blijft het aanbod veel te beperkt.

Sommige steden trekken harder aan de alarmbel dan andere. Brussel en Gent staan bijzonder zwaar onder druk. De reden? Het bouwtempo ligt te laag, afgeremd door een beperkt aantal toegekende vergunningen. “Het zal dus erg moeilijk, zo niet onmogelijk zijn, om die 70.000 koten tegen 2030 te realiseren,” waarschuwt Frederik Boumans van vastgoedadviseur Stadim.
Studentendorpen?
Om een verdere stijging van de huurprijzen voor studentenkoten te vermijden — die zijn de afgelopen vier jaar al met 100 euro gestegen tot gemiddeld € 575/maand — pleiten experts voor een slimmere aanpak: studentendorpen, modulaire woningen, of andere meer flexibele oplossingen. Kortom: ‘out of the box’ denken, en snel schakelen.