Het is altijd hetzelfde liedje: net wanneer ik het terras grondig heb geschrobd, kiezen de duiven het uit als doelwit voor hun uitwerpselen. Binnen een paar dagen verschenen er al verschillende vieze vlekken op de blauwstenen tegels.

Ze houden ervan om bij ons te komen roekoeën op de balkons, daken en schoorstenen: elk beschikbaar plekje waar ze zouden kunnen zitten, is goed om even neer te strijken. Nochtans valt er bij mij niets te pikken: ik laat geen kruimel rondslingeren en ik heb geen voederbakjes. Dat is dus niet wat hen aantrekt. Ik denk dat mijn huis gewoon te gastvrij is! Het is er te comfortabel, niets houdt hen tegen en zet hen aan om ergens anders neer te gaan strijken.
Wat ze haten, zijn onstabiele oppervlakken: alles wat hun landing bemoeilijkt, is ideaal om je rust en netheid te garanderen.
Natuurlijk houden anti-vogelpinnen met metalen of plastic punten ze weg van het dak, maar ik heb er een hekel aan. Ze doen me denken aan de landhuizen uit horrorfilmsl! Sommigen spannen beschermnetten of kabels langs de dakranden. Waarom niet? Dat kan duiven echt verhinderen om bepaalde plekken te bereiken.
Maar ik ga veel liever voor plexiglazen platen, met hun gladde, glibberige oppervlak waar duiven een hekel aan hebben. En die schitteren ook nog een beetje in de zon, wat hen nog meer stoort: duiven mijden alles wat blinkt of beweegt. Aarzel dus niet om oude cd’s op te hangen waar het kan, of stroken aluminiumfolie te leggen waar je maar wil.
Naast deze visuele afschrikkingsmiddelen kan je ook ultrasone apparaten gebruiken die kunnen afschrikken met geluid. Maar het nadeel is dat ze ook andere vogels uit je tuin kunnen weren.
De echte slimme zet? Zet mooie plantjes rozemarijn, pepermunt en geraniums op je vensterbanken. Duiven hebben een hekel aan die geuren. Net zoals aan kaneel en peper, die je gerust langs je ramen kunt strooien.
En als je, net als ik, toch duivenpoep moet schrobben, gebruik dan witte azijn (of alcoholazijn): dat ontsmet én verwijdert hardnekkige resten en geuren.
Je begint best altijd met voorzichtig het grootste deel van de uitwerpselen weg te schrapen. Zodra de grootste ophoping weg is, schrob je het vuile oppervlak met een borstel (of doek, afhankelijk van het materiaal) gedrenkt in een mengsel van 250 ml azijn verdund in een liter lauw water. Het is echt een magische oplossing. Tegels, ruiten, autolak: alles gaat weer blinken.
Zeepwater (afwasmiddel) en citroenwater werken ook prima. Op hout kies je echter beter voor een mengsel van ‘terre de Sommières’ en terpentijnolie: aanbrengen, zachtjes laten drogen, en daarna voorzichtig afwrijven.
Hoe dan ook: je gevleugelde ‘vrienden’ zullen niet meer onder je duiven komen schieten!