Wie kan je aansprakelijk stellen bij een gebrek aan een ‘sleutel op de deur’-woning?

Bij wie moet je aankloppen als er gebreken zijn aan een sleutel-op-de-deur-woning of een appartement dat je op plan koopt? Gaat het om de promotor dan wel om de aannemers (en eventueel ook de architect) die het pand hebben gebouwd?

Home building

Bouwpromotor

Als je een sleutel-op-de-deur woning of appartement koopt, dan sluit je wellicht een verkoopovereenkomst af met de bouwpromotor en niet met de aannemer.  Je hebt dan bovendien ook vaak geen overeenkomst met de architect. Doet er zich een gebrek voor aan het pand dan kan je alleszins al aankloppen bij de promotor om één en ander onder garantie op te lossen.

Aannemer?

Je kan daarnaast echter ook aankloppen bij de aannemer of architect als er problemen zijn met het pand in kwestie.  Dit kan je bijvoorbeeld ook doen als de bouwpromotor failliet zou zijn gegaan. Doordat je eigenaar wordt van het pand word je immers ook eigenaar van de rechten die je bouwpromotor kan uitoefenen tegen de aannemer/architect.  Je neemt dan ook de rechten van de promotor tegenover de aannemer en architect die de werken uitvoerden over.

Vanaf wanneer?

Je kan de aannemer en architect zelfs al aanspreken als er nog geen voorlopige oplevering plaats had van je woning of appartement. Als je een woning of appartement koopt onder de zogenaamde wet Breyne word je nu eenmaal eigenaar van de constructies die worden gebouwd van zodra die worden opgericht.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼