We hebben het Brusselse huurprijsreferentierooster getest, en het is… bijzonder

Het referentiehuurprijzenrooster van Brussel beloofde een einde te maken aan excessieve huurprijzen. Wordt die belofte waargemaakt? Niet echt. De vreemde criteria, opvallende weglatingen en vermoedens van een politiek spelletje zorgen ervoor dat de geloofwaardigheid op de helling staat.

brussels

Wat is de referentiehuurprijs eigenlijk?

Even ter herinnering: het Brusselse ‘rooster van de referentiehuurprijzen’ is een officieel instrument dat werd ingevoerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om op te treden tegen buitensporig hoge huurprijzen. De tool is online beschikbaar en zorgt ervoor dat je als huurder kan controleren of je huurprijs overeenkomt met de door de overheid vastgestelde referentiebedragen. Als de huur meer dan 20% boven dat referentiebedrag ligt, kan je als huurder naar de paritaire huurcommissie stappen. Die onderzoekt of de huur buitensporig is en geeft desgevallend een advies aan de vrederechter. Zo ziet de theorie eruit. Tijd voor de praktijk!

Staat van de woning: renovatie, een grote grap

Na het ingeven van het type woning, het aantal slaapkamers en de oppervlakte, moet je het algemene staat van het pand aangeven. Maar opgelet: Brussel heeft dit ‘vereenvoudigd’ tot een karikatuur. Ofwel is je woning gebouwd vóór het jaar 2000 (en dus vermoedelijk een halve ruïne, volgens hun logica), ofwel erna (en dan heb je geluk dat je in de 21ste eeuw woont!). Maakt het niet uit dat je al je spaargeld in een stijlvolle renovatie van je seventies-appartement hebt gestoken? Het systeem heeft daar lak aan. Renovaties? Te ingewikkeld om mee op te nemen, blijkbaar.

Balkons, tuinen en terrassen? Who cares!

Daarna vraagt de index ‘essentiële’ info zoals de aanwezigheid van recreatieruimtes (zonder te zeggen wat dat eigenlijk inhoudt). Maar of je nu een klein balkon, een prachtig zonneterras of een bescheiden tuintje hebt? Geen mogelijkheid om dat in te vullen! Blijkbaar is genieten van een straaltje zon geen prioriteit – jammer, want dat zou de bureaucratische denkoefening achter deze index wat kunnen verlichten. En een extra prikje omdat het kan: je kan ook nergens aanduiden of je een bureau hebt. Spelen blijkt dus belangrijker dan werken!

Luxevoorzieningen? Niet ons probleem

Heb je een keuken in Italiaans marmer of een badkamer zoals in een vijfsterrenhotel? Weet dan dat de index geen rekening houdt met de kwaliteit van de gebruikte materialen of recente investeringen. Een aanmoediging voor low-budget knutselwerk? Misschien wel.

Nog een laatste politiek nummertje?

En het mooiste – of eerder het pijnlijkste – tot slot: de gebruikte gegevens zijn van 2021. In vastgoedtermen is dat een eeuwigheid geleden, zeker gezien de recente prijsontwikkelingen. Is deze index echt een ernstig regulerend instrument of een laatste politieke stunt? Dat mag iedereen zelf uitmaken, maar één ding staat vast: de geloofwaardigheid van het systeem krijgt hiermee allesbehalve een renovatie.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼