Grasmaaiers: elektrisch of benzine? Welke is het milieuvriendelijkst en het best geschikt?

Welke grasmaaier kies je voor je gazon? We vergelijken de ecologische impact van beide types en hoe praktisch ze zijn in het gebruik om je zo te helpen een gefundeerde keuze te maken.

lawnmawer

Het zal niet als een verrassing komen dat elektrische modellen geen uitlaatgassen uitstoten (nul directe uitstoot), minder lawaai maken en minder onderhoud nodig hebben. Benzinemaaiers bieden doorgaans dan weer meer vermogen en autonomie, maar brengen met meer geluidsoverlast en luchtvervuiling met zich mee. Dat is het uitgangspunt. We duiken dieper in het onderwerp!

Milieu-impact: uitstoot en vervuiling

Een benzinemaaier werkt met een motor die bij elke maaibeurt CO₂ en andere verontreinigende stoffen uitstoot. Deze uitstoot wordt vaak onderschat, terwijl deze kleine motoren zonder katalysator koolmonoxide, stikstofoxiden en onverbrande koolwaterstoffen uitstoten, wat bijdraagt aan zomersmog. Wat het klimaat betreft, toont een studie aan dat een benzinemaaier tot wel 10 keer meer CO₂ kan uitstoten dan een elektrisch model voor hetzelfde gazonoppervlak.

En over de volledige levenscyclus (productie, gebruik, einde levensduur)? Dat hangt af van het model, de gebruiksduur en hoe vaak je maait. De batterij van een elektrische grasmaaier gaat doorgaans minder dan 10 jaar mee, terwijl sommige modellen met een benzinemotor al meer dan 30 jaar in gebruik zijn! Een kwalitatieve benzinemaaier kan dus bijna even milieuvriendelijk blijken als een goedkope elektrische variant…

Minder lawaai, meer rust

Het lawaai van een benzinemotor is voor elke tuinier (en de buren) een bekend fenomeen. Een elektrische grasmaaier is daarentegen veel stiller. In cijfers: een batterijmodel produceert ongeveer 70 tot 80 dB (vergelijkbaar met een stofzuiger), terwijl een benzinemodel makkelijk boven de 90 dB uitkomt (bijna even luid als een motorfiets!). Dat verschil is merkbaar: je kan ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat maaien zonder het hele buurt wakker te maken. En je hebt ook geen last van geurhinder: elektrische modellen produceren geen uitlaatgassen of brandstofgeur.

Onderhoud en kosten: het voordeel van elektrisch

Één van de grote praktische voordelen van elektrische maaiers is hun minimale onderhoud. Geen olie verversen of bougies vervangen, enkel de batterij opladen en af en toe het mes te slijpen. Een benzinemaaier vraagt daarentegen regelmatig onderhoud (oliepeil, filters, bougies, overwinteren van brandstof, enz.), wat leidt tot hogere gebruikskosten. Dat extra onderhoud kan op de lange termijn best tijdrovend en duur zijn.

Qua levensduur: een goede benzinemotor kan 10 jaar of langer meegaan bij correct onderhoud, terwijl een batterij doorgaans na 4 à 5 jaar verzwakt en vervangen moet worden. Gelukkig worden batterijen steeds goedkoper (je vindt ze in alle prijsklassen, meestal maximaal enkele honderden euro’s). Bovendien is elektriciteit doorgaans goedkoper dan benzine voor het maaien van eenzelfde oppervlakte.

Prestaties en gebruiksgemak

Hoe zit het met de prestaties op het terrein? Recente accu-grasmaaiers leveren tegenwoordig een behoorlijk maairesultaat. Zo kan een degelijke draadloze maaier van Stihl of Bosch zich meten met een gemiddelde benzinemaaier van Honda. Toch blijft de autonomie een zwakker punt van elektrische modellen: reken op 30 tot 60 minuten per lading, voldoende voor een gemiddelde tuin, maar  zonder extra batterij onvoldoende voor grote oppervlakken.

Voor grote tuinen (meer dan 1500 m²) biedt de benzinemaaier dus het voordeel van onbeperkte autonomie (je hoeft enkel bij te tanken) en iets meer kracht voor hoog of dik gras. Op het vlak van wendbaarheid zijn elektrische maaiers vaak lichter en makkelijker te hanteren, terwijl zwaardere benzinemodellen dit compenseren met een zelftrekkend systeem.

Recyclage op het einde van de levensduur

Wat doe je met een oude grasmaaier? Een defecte benzinemaaier moet ontdaan worden van olie en brandstof voor hij naar het containerpark kan. Voor een elektrische maaier moet de lithium-ion batterij op een correcte manier gerecycleerd worden: die mag absoluut niet in de vuilbak, anders riskeer je giftige stoffen in het milieu te lozen. Gelukkig zijn er steeds meer inzamelpunten (zoals doe-het-zelfzaken of containerparken) die deze batterijen aanvaarden en hun bruikbare componenten hergebruiken of recycleren. De rest van de machine (motor, metalen onderdelen) kan gerecycleerd worden als schroot.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼