🌱 Ze beloven een strak gazon, maar laten vooral een spoor van ellende achter.

Chemisch is niet chic
Wie zijn tuin verzorgt, wil geen rommel. Maar als je dat doet met een fles vol toxisch spul, dan help je eigenlijk vooral de farmacie. Je bodem, je planten, en de bijen uit de buurt? Die zijn de klos. Sommige verdelgers zijn inmiddels verboden, anderen nog nét legaal – maar allemaal verdienen ze een enkeltje naar de chemisch afvalcontainer.
1. Glyfosaat (zoals Roundup)
De klassieker onder de foute jongens. Ondanks alle schandalen, ligt glyfosaat hier en daar nog in de schappen. Sinds 2023 is het gebruik voor particulieren in België grotendeels verboden, maar het blijft opduiken in “mildere” varianten. Probleem: het doodt alles, van wortel tot worm, en wordt gelinkt aan kanker en hormonale stoornissen. Niet echt iets voor een gezellige zondagmiddag in de tuin.
2. Pelargonzuur
Klinkt als iets uit een hippe plantenwinkel, toch? Nope. Het is een plantenzuur dat als alternatief wordt verkocht voor glyfosaat. Maar helaas: het is net zo genadeloos. Pelargonzuur verbrandt onkruid, maar ook bijen, vlinders en alles wat toevallig in de buurt leeft. “Natuurlijk” betekent dus niet automatisch veilig.
3. Natriumchloraat
Oude garde, grote schade. Al sinds 2010 verboden in België, maar wie goed zoekt, vindt het soms nog in oude schuurtjes of via obscure webshops. Natriumchloraat maakt de grond jarenlang onvruchtbaar, lekt in het grondwater, en is brandgevaarlijk. Eén vonk, en je tuin wordt een barbecue.
4. Glufosinaat-ammonium
De underdog van deze lijst. Minder bekend, maar minstens zo riskant. Dit middel is neurotoxisch, schadelijk voor insecten, dieren én mensen. En ja, het zit nog in sommige commerciële onkruidverdelgers. Controleer de etiketten – en als je “glufosinaat” ziet: rennen.
5. De “Instagram-oplossingen” met azijn en zout
Azijn + zout + afwasmiddel = viral video, dode tuin. Deze DIY-mix lijkt natuurlijk, maar verwoest het bodemleven. Zout verstikt je planten, azijn maakt de grond zuur, en zelfs onkruid komt er later niet meer op. Goed voor views, slecht voor je tuin.
Wat dan wel?
Probeer wieden, hacken, mulchen, of gebruik bodembedekkers zoals sedum. En laat gerust een paar madeliefjes staan – het is beter voor de biodiversiteit én voor je karma.