Financietoren: de vastgoeddeal die België miljarden kan kosten

Een huurcontract van 311 miljoen dat oploopt tot… 2 miljard? De Financietoren doet zijn naam in dit geval allesbehalve eer aan.

tour des finances

De Financietoren in Brussel is niet alleen een plek waar talloze ambtenaren werken, hij slorpt ook gigantische hoeveelheden belastinggeld op. Wat in 2001 nog als een financieel meesterplan werd gepresenteerd, blijkt 23 jaar later een operatie met een hallucinant prijskaartje.

We gaan even terug in de tijd: onder de regering Verhofstadt verkoopt de Belgische staat het gebouw aan Breevast voor 311 miljoen euro, gekoppeld aan een huurcontract van 30 jaar. Breevast investeerde vervolgens 325 miljoen in een grondige renovatie en verkocht het gebouw in 2020 aan een Zuid-Koreaans fonds… voor 1,2 miljard euro. Een lucratieve zet…

De huurlast weegt stevig door

Ondertussen betaalt de federale overheid trouw haar huur. Tussen 2005 en 2024 vloeide al 1,014 miljard euro naar de eigenaar. Verwacht wordt dat daar tegen 2034 nog eens ongeveer 800 miljoen euro bijkomt, op basis van een indexatie van 2 %. Tel daar nog 115 miljoen euro aan belastingen en 73 miljoen voor aanpassingswerken bij, en de totale kost komt uit op 2 miljard euro.

Nochtans had het Rekenhof in 2006 al gewaarschuwd in een rapport: “een zware financiële last voor de Staat”. Die waarschuwing lijkt grotendeels genegeerd. De Regie der Gebouwen heeft nu de knoop doorgehakt: bij afloop van het contract in 2034 verlaat de staat het gebouw. Maar na 30 jaar huur zal dat afscheid een wrange nasmaak hebben…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼