Als eigenaar van een appartement mag je aanwezig zijn op de algemene vergadering van mede-eigenaars. Hoe vaak heeft er zo’n vergadering plaats? Kan je die als mede-eigenaar ook zelf samenroepen?

Minstens jaarlijks
De wet bepaalt dat er binnen een appartementsgebouw minstens één algemene vergadering per jaar moet plaatsvinden. Meer bepaald moet dat gebeuren tijdens de in het reglement van interne orde vastgelegde periode. Op die algemene vergaderingen wordt onder andere de syndicus aangesteld, wordt de jaarlijkse afrekening bekeken en dies meer.
Het kan vaker
De syndicus kan verder ook bijkomende algemene vergaderingen bijeenroepen. Dat kan meer bepaald gebeuren als er dringend in het belang van de mede-eigendom een beslissing moet worden genomen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan het geval dat er dringend grote werken moeten worden uitgevoerd aan het gebouw of er een procedure zou moeten worden gestart tegen een aannemer.
Zelf samenroepen?
Als mede-eigenaar kan je ook soms zelf een extra algemene vergadering bijeenroepen als je voldoende andere mede-eigenaars hebt die je in die vraag steunen. De wet zegt nu eenmaal dat de syndicus een algemene vergadering moet bijeenroepen op verzoek van één of meer mede-eigenaars die ten minste één vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten.
Wil je dat doen dan moet je een aangetekend schrijven sturen aan de syndicus die dan binnen de dertig dagen na de ontvangst van het verzoek de bijeenroeping verzendt aan de mede-eigenaars.
Jan Roodhooft, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)