Vanaf de maand juni maakt Brussel definitief komaf met stookolieketels. Zelfs je stookolieketel gewoonvervangen is niet meer toegestaan.

Vanaf juni is het in Brussel verboden om nog een ‘mazout’- of stookolieketel te plaatsen, zelfs wanneer het gaat om de vervanging van een bestaand exemplaar. Deze maatregel, die opgenomen is in de Brusselse Codex Lucht, Klimaat en Energiebeheer, wordt opnieuw onder de aandacht gebracht door Leefmilieu Brussel.
En het gaat om een strenge maatregel: privéwoningen, mede-eigendommen of bedrijven – iedereen wordt op gelijke voet behandeld. Vandaag draait nog 5 tot 7% van de Brusselse verwarmingsketels op stookolie, met een gemiddelde leeftijd van minstens 25 jaar!
Uitzonderingen, ecologisch hout stoken en gasgebruik
Goed nieuws voor wie wat achterloopt: oude mazoutketels mogen blijven werken. Let wel: ze moeten jaarlijks onderhouden en gecontroleerd worden. En er blijven afwijkingen mogelijk als technische alternatieven onmogelijk zijn.
Wat de verwarming met hout betreft: vanaf 2025 mogen enkel nog toestellen geplaatst worden die voldoen aan de Europese ‘ecodesign’-norm. Met andere woorden: gedaan met die charmante vintage kachels via Marketplace.
Gas is (nog) niet volledig uitgesloten Sinds 2019 mogen atmosferische gasverwarmingsketels (B11BS) niet meer aangesloten worden op individuele schoorstenen. Voor bestaande installaties op gemeenschappelijke schoorstenen is nu een haalbaarheidsanalyse verplicht. En bij nieuwbouwprojecten? Daar is aardgas al verboden, behalve in zeer specifieke gevallen.