Als je een discussie hebt met je (ver-)huurder, aannemer of de (ver-)koper van je huis of appartement, kan je wel eens een zogenaamde dading afsluiten. Wat houdt dat precies in en wat zet je best allemaal in zo’n dading? Wat kan je doen als de andere partij de dading niet naleeft en hoe ga je te werk als de andere partij ondanks de dading toch naar de rechtbank stapt?

Wat is het?
Als je een discussie hebt met een andere partij hoeft die niet altijd te eindigen bij de rechtbank. Je kan uiteindelijk ook een regeling treffen met de andere partij waarbij je een zogenaamde dading afsluit. Je vindt dan in onderling akkoord een oplossing voor jullie geschil. Weet daarbij dat een slecht akkoord wel eens beter kan zijn dan een procedure.
De wet definieert de dading daarbij als een contract, waarbij de partijen een gerezen geschil beëindigen, of een toekomstig geschil voorkomen. Opdat er van een dading sprake zou kunnen zijn moeten er door beide partijen ook toegevingen worden gedaan. Elk van de partijen moet met andere woorden ‘water bij de wijn doen’. Die toegevingen moeten evenwel niet noodzakelijk even groot zijn. De ene partij kan dan ook heel wat meer toegevingen doen dan de andere.
Op papier zetten
Als je tot een akkoord komt en een dading wil sluiten moet die op papier gezet worden en dit ongeachte de waarde van de dading. Ook als de inzet van de discussie beperkt is, is er dus een schriftelijke overeenkomst nodig. Het geschrift is evenwel enkel van belang voor de bewijsvoering, niet voor de totstandkoming van de overeenkomst. Is er geen geschrift dan riskeer je bij een discussie met de andere partij de dading met andere woorden niet te kunnen bewijzen.
Zorg er ook voor dat je de dadingsovereenkomst opmaakt in evenveel originele exemplaren als er partijen zijn en dat elke partij een origineel exemplaar van de overeenkomst ontvangt. Is de andere partij een vennootschap, kijk dan na of diegene die de overeenkomst namens de vennootschap ondertekent wel bevoegd is om de dading te ondertekenen.
Inhoud
Betitel de overeenkomst die je afsluit vooreerst als een dading. Vermeld verder de naam en adresgegevens van de partijen die de dading aangaan. Geef verder een korte samenvatting van de discussie en vermeld dat beide partijen een einde wensen te stellen aan deze discussies bij wege van wederzijdse toegevingen.
Geef vervolgens aan wat de regeling die je overeenkomt precies inhoudt (wie moet bv. wat betalen, wat dient er hersteld te worden, …) en binnen welke termijn elk van de partijen zijn verplichtingen uit hoofde van de dading precies moet nakomen. Je zou meteen ook een strafbeding kunnen toevoegen voor het geval de andere partij de dading niet correct naleeft. Belangrijk is alleszins ook duidelijk aan te geven wat er allemaal inbegrepen is in de dading en wat niet.
Andere afspraken die bv. kunnen worden gemaakt is dat de partijen het bestaan en de inhoud van de dading zullen geheim houden, welke rechter bevoegd is als er een discussie ontstaat over de dading en dat de partijen zich niet kunnen beroepen op een dwaling om de dading alsnog in vraag te stellen. Je kan in de dading ook expliciet bepalen dat ze geldt ‘tot slot van alle rekeningen’ en dat ze wordt afgesloten ‘zonder enige nadelige erkentenis’.
De andere partij houdt er zich niet aan
Laat de andere partij na de dading correct uit te voeren, dan kan je die in gebreke stellen om dat alsnog te doen. Helpt dat niet, dan kan je naar de rechtbank stappen. Daar kan je dan een vonnis vragen waarbij de andere partij wordt verplicht haar verbintenissen uit hoofde van de dading na te komen, en dit eventueel ook onder verbeurte van een dwangsom. Je zou eventueel ook de ontbinding van de dading kunnen vorderen. Je kan ook eventueel een bijkomende schadevergoeding vragen.
Brengt de andere partij het geschil ondanks de dading toch nog voor de rechtbank, dan kan je voor de rechter de zogenaamde exceptie van dading inroepen die tot de onontvankelijkheid van de eis leidt.