De gemiddelde leeftijd waarop vastgoed gekocht wordt? 38 jaar voor een huis en 42 jaar voor een appartement. Maar de profielen zijn veel gevarieerder dan je denkt…

In het eerste semester van 2025 bleef de gemiddelde leeftijd van een huizenkoper in België stabiel op 38 jaar. In Vlaanderen blijft het cijfer onveranderd, terwijl het in Wallonië licht stijgt naar 39 jaar en in Brussel zelfs tot 41 jaar.
Appartementen trekken een rijper publiek aan
Een appartement kopen lijkt een kwestie van wijsheid die met de jaren komt: de gemiddelde leeftijd ligt in België op 42 jaar, met een piek van 43 jaar in Vlaanderen, 44 jaar in Wallonië en 40 jaar in Brussel.
• De provincie Antwerpen valt op met het jongste koperspubliek: gemiddeld 40 jaar.
• Aan de andere kant van het spectrum zit West-Vlaanderen, waar de gemiddelde leeftijd 48 jaar bedraagt.
Dit verschil valt te verklaren door een sociologisch fenomeen: stedelijke centra trekken jongere werkenden aan, vaak alleenstaanden of eerste kopers. Meer landelijke regio’s spreken dan weer mensen aan die op zoek zijn naar comfort of eenvoud: een ‘laatste woning’, of een comfortabele downsizing.
Jongeren zijn sterker vertegenwoordigd dan je zou denken
In tegenstelling tot het cliché spelen jongeren van 18 tot 30 jaar een belangrijke rol op de vastgoedmarkt. In Vlaanderen tekenen de 18- tot 25-jarigen voor 10 % van de aankopen (vooral appartementen), en de 26 tot 30-jarigen zijn goed voor 20 %, of zelfs 23 % bij de aankoop van huizen. En in de rest van België? De cijfers liggen nauwelijks lager: de helft van de kopers is jonger dan 35!
In bepaalde regio’s zoals West- en Oost-Vlaanderen en Luxemburg vertegenwoordigen jonge huizenkopers zelfs tot 34 % van het aantal transacties.