Buiten mag het dan heerlijk warm zijn en zonnen kan je als de beste, in je huis wil je toch dat het wat koeler is. Dit zijn enkele energiezuinige tips die ervoor zorgen dat je het zonder airconditioning een stuk koeler kan houden in huis.
‘s Nachts verluchten
‘s Nachts kan je de warmte uit je woning krijgen. Als de zon ondergaat, is het dan ook het moment om alle ramen en deuren open te gooien. Zet ook zeker deze op de bovenverdiepingen open en zorg dat er tocht door het huis kan. Zo krijg je een optimale ventilatie. Muggenramen zijn echter aan te raden want de ongewenste insecten zouden wel eens van de gelegenheid gebruik kunnen maken om zichzelf uit te nodige in huis.
Gordijnen
Sluit bij zon altijd je gordijnen en dit bij voorkeur de hele dag door. Kies gordijnen met een voldoende dikke en weinig licht doorlatende stof. Let er bij je keuze op dat het zonlicht de gordijnen zou kunnen doen verbleken!
Aluminiumfolie
Het kost wat moeite maar het geeft wel resultaat: aluminiumfolie. Je ramen aan de buitenzijde afplakken met aluminiumfolie is een middeltje dat werkt. De glans reflecteert de zon en blokkeert zo een deel van de warmte die de woning in wil. Voordat je de aluminiumfolie aanbrengt, maak je je ramen best eerst goed schoon voor een goede hechting. Meet de afmetingen van elk raam zorgvuldig op om de aluminiumfolie op maat te snijden. Deze techniek is heel betaalbaar maar niet erg mooi voor het oog. Je kan een vergelijkbaar effect bereiken met witte ramen of gordijnen aan de buitenkant van het huis. Aluminiumfolie is een tijdelijke oplossing omdat het gemakkelijk kan scheuren of losraken door wind, regen of andere weersomstandigheden, en het blokkeert ook het uitzicht.
Zonwerende folie
Je zou ook kunnen overwegen om zonnefolie te gebruiken. De plaatsing van zonnefolie is iets duurder, maar praktischer dan aluminiumfolie. Door de zonnestralen te filteren, vermindert zonnefolie de hoeveelheid warmte die door ramen wordt geabsorbeerd. Hierdoor blijft de temperatuur in huis koeler. Bovendien beschermen ze ook tegen zonnestralen die meubels, tapijten en je vloerbedekking kunnen beschadigen door verkleuring. Zonnefolies beschermen tegen UV-stralen en helpen het uiterlijk en de levensduur van interieurmaterialen te behouden. De plaatsing van zonnefolie kan worden uitgevoerd door professionals of als doe-het-zelver, afhankelijk van je voorkeuren en skills.
Luiken en luifels
Ook (rol)luiken en luifels kunnen heel wat warmte buiten houden. Mooi is het niet altijd, maar ondertussen zijn deze luiken en luifels in heel wat materialen verkrijgbaar zodat je altijd wel een stijl vindt die bij jou en je huis past. Je moet ze ook laten plaatsen, maar ze gaan wel heel wat zomers mee!
Maak zelf geen warmte
Aangezien de zon al heel wat warmte in huis brengt moet je er zelf voor zorgen dit zelf zo weinig mogelijk te doen. Overweeg de aanschaf van een buitenkeuken of kook op zijn minst binnen zo weinig mogelijk. Ook strijken, de wasmachine laten draaien en andere activiteiten die warmte opwekken beperk je als het echt warm is best zoveel mogelijk.
Om de efficiëntie te verhogen, combineer je het gebruik van verschillende technieken: zonwerende ingrepen zoals zonneschermen, rolluiken of zonnefolie in combinatie met goede ventilatie en beperking van de warmteproductie. Een aanpak op verschillende fronten biedt de beste bescherming tegen hitte!