6 nadelen van vloerverwarming die je zullen doen twijfelen

In nieuwe huizen of bij een stevige renovatie is de keuze voor vloerverwarming snel gevallen. Het maakt het mogelijk om de ruimtes homogener te verwarmen terwijl je energieverbruik lager ligt.

underfloor heating

Vloerverwarming biedt veel comfort voor de gebruikers: wég met koude voeten in de winter! Bovendien zie je er niets van. Het werkingsprincipe is relatief eenvoudig: met een netwerk van hydraulische buizen op een betonnen plaat, een beetje als een grote radiator. Vloerverwarming is compatibel met elektrische verwarming, verwarming op basis van verbranding (gas, hout, pellets, stookolie) en warmtepompen.

1. Dure installatie, besparen achteraf

Aanvankelijk is de installatie duurder dan een conventionele installatie met radiatoren. Achteraf kunnen de besparingen echter aanzienlijk zijn. De gelijkmatige warmte vermindert immers het gevoel van koude en wie kamers tot 18°C verwarmt met vloerverwarming, zal een gevoel krijgen dat overeenkomt met een temperatuur van 20-21°C verkregen met radiatoren. Weet dat elke graad minder je factuur met een gemiddelde van 5 tot 7% naar beneden haalt. Dat komt omdat vloerverwarmingssystemen werken bij lagere temperaturen (een watertemperatuur van 40° tegenover 50 tot 70° voor meer conventionele systemen).

2. Gelijkmatig verwarmen… kan een nadeel zijn!

Aangezien vloerverwarming over het algemeen uit één hydraulisch circuit bestaat, worden alle onderdelen op dezelfde manier verwarmd, of ze nu gebruikt worden of niet. Het nadeel hiervan is dat bijvoorbeeld je slaapkamer te warm kan worden. Hetzelfde geldt voor kamers waarin doorgaans niemand zit. Gelukkig bestaan er vloerverwarmingssystemen met verschillend regelbare en onafhankelijke circuits, maar die zijn duurder.

3. Traag verwarmen

Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat zo’n systeem traag op gang komt. Het duurt ongeveer een halve dag om een aangename kamertemperatuur te bereiken. Om dit ongemak te overwinnen, kunnen verschillende oplossingen worden geïmplementeerd, zoals een extra verwarmingssysteem. Een kachel, een radiator…

4. Opgepast bij renovaties

Bij renovaties kunnen de kosten snel oplopen. We raden aan om de installatie om de drie jaar door een vakman te laten onderhouden om onaangename verrassingen te voorkomen. En als er een lek ontstaat of een pijp defect blijkt te zijn, zal je waarschijnlijk de gehele vloerbedekking moeten vervangen…

5. Welke vloerbedekking?

Vloerverwarming veroorzaakt onvermijdelijk enige spanning op de vloerbedekking. Je mag dus niet zomaar eender welk type vloer kiezen. Tapijten moeten bijvoorbeeld vermeden worden.

6. Opgepast voor je hoofd

Houd er rekening mee dat je in geval van een renovatie de vloer moet openbreken om de leidingen te kunnen leggen, wat tot complicaties kan leiden wat betreft de deuren en de hoogte van het plafond.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼