Ook al komen stroomstoringen niet zo vaak voor, wanneer het gebeurt, halen ze vaak wel onze planning overhoop. Dit is hoe je je best voorbereidt op stroomstoringen.
Kaarsen zoeken
Wanneer de stroom uitvalt, zelfs midden op de dag, is het eerste wat je moet doen op zoek gaan naar kaarsen! Kaarsen zijn vaak moeilijk te vinden omdat je ze normaal gezien zelden gebruikt. Bewaar een voorraad kaarsen op een vertrouwde en makkelijk toegankelijke plek om ongemak te voorkomen de volgende keer dat je ze nodig hebt. Ze geven je tijdelijk licht in de belangrijkste ruimte, zodat je je kan oriënteren voor de rest van de te zetten stappen. Als je een zaklamp in een la hebt liggen, of op je smartphone, is dit nog makkelijker. Maar vergeet in het laatste geval niet dat je je smartphone tijdens een stroompanne niet kan opladen! Dus als je batterij bijna leeg is, probeer die dan zoveel mogelijk te sparen.
Trek elektrische apparaten uit de stekker
Wanneer de stroom weer ingeschakeld wordt, kan dat in sommige gevallen je elektrische apparaten beschadigen omdat het stroompieken met zich mee kan brengen. Vergeet niet om je televisie, computer, keukenapparatuur of andere elektrische apparaten uit het stopcontact te trekken als de stroom uitvalt. Maak er een gewoonte van om de stekker uit het stopcontact te halen zodra de stroom uitvalt. Het loont om je huis grondig te controleren om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, zodat je in de toekomst mogelijk dure reparaties kan vermijden.
Opgelet met voeding die last heeft van temperatuurschommelingen
Het komt zelden voor dat de stroom langer dan een uur of twee uitvalt, maar als dat toch gebeurt, wees dan voorzichtig met het voedsel in je koelkast en diepvriezer! Als de koudeketen onderbroken is, zou je jezelf wel eens kunnen vergiftigen door ze op te eten. Let dus op tekenen van bederf en vermijd producten te eten waar je ziek van kan worden. Dit geldt vooral voor rauw vlees, vis en zuivelproducten.
Spaar de batterij van je telefoon
We zijn vandaag de dag zo afhankelijk van internet dat ons eerste instinct bij een stroomstoring is om onze databundel aan te spreken om verbonden te blijven. Maar wees voorzichtig: activeer de energiebesparende modus en beperk het gebruik van niet-essentiële toepassingen om de autonomie van je telefoonbatterij te verlengen. Je hebt de stroom in je batterij misschien nodig om met de zaklamp van je smartphone je pad te verlichten in het donker, of om te bellen voor hulp in geval van nood.
Denk aan het alarm
Het kan gebeuren dat het alarm uitvalt bij een stroompanne. Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat je de deuren en ramen sluit, vooral als je een tijdje weggaat.
En als je niet thuis bent?
Als je voor langere tijd niet thuis bent, hoe weet je dan dat de stroom niet is uitgevallen terwijl je weg was? En of bederfelijk voedsel nog wel veilig zijn om te eten? Er is een eenvoudige truc die je kan gebruiken om te controleren of de elektriciteit ononderbroken heeft gewerkt terwijl je weg was. Vul gewoon een bakje met water en vries het in. Leg er vervolgens een muntstuk bovenop.
Zet het bakje terug in de diepvriezer. Als de munt nog steeds op het oppervlak van het bevroren water ligt wanneer je terug thuis bent, dan weet je dat er geen probleem is. Als het muntstuk echter op de bodem van het bakje ligt, dan wil dat zeggen dat het water op een bepaald moment ontdooid is, waardoor het muntstuk gezonken is. Wees dus heel voorzichtig en bedenk dat je misschien veel voedsel in je diepvriezer moet weggooien omdat het niet meer eetbaar is.
Als je deze goede gewoontes in gedachten houdt tijdens een langdurige stroompanne, kan dat helpen om je veiligheid te waarborgen en de hinder voor je dagelijkse leven tijdens een stroomstoring te beperken. Bereid je goed voor en wees klaar voor elke situatie, zelfs wanneer het licht uitvalt.