Batterijen vind je overal in huis. In weegschalen, de rookmelder, horloges, afstandsbedieningen… Maar over hoeveel soorten spreken we en welke moet je gebruiken? Een overzicht!
Alkalinebatterij
Hier spreken we van wegwerpbatterijen (die dus niet oplaadbaar zijn). Ze worden aanbevolen voor toestellen die zeer regelmatig worden gebruikt en/of die relatief energie-intensief zijn. Dit is het geval voor veel speelgoed, afstandsbedieningen, zaklampen enzovoort.
Zoutbatterij
Zoutbatterijen zijn niet zo krachtig en krijgen de voorkeur in bijvoorbeeld klokken, alarmsystemen en rekenmachines. Over het algemeen zijn ze goedkoop en geschikt voor toestellen die geen hoge intensiteit vereisen.
Lithiumbatterij
De Rolls-Royce der wegwerpbatterijen. Lithium staat garant voor een hoog energierendement (2 tot 7 keer hoger dan dat van een alkalinebatterij) en heeft de reputatie zeer stabiel te zijn, zelfs bij lage temperaturen. Ze zijn uitermate geschikt voor energie-intensieve apparaten zoals een camera, een auto op afstandsbediening enzovoort.
Wat oplaadbare batterijen betreft…
NiMH (voor nikkel-metaalhydride) domineert momenteel de markt. Het gaat om meer ecologische batterijen omdat ze meerdere malen kunnen worden gebruikt (enkele honderden keren zelfs). Ze zijn met andere woorden ideaal voor regelmatig gebruik, voor apparaten met een gemiddeld tot hoog energieverbruik. Belangrijk: een oplaadbare batterij moet voor het eerste gebruik worden opgeladen en vereist het gebruik van een specifieke lader.