Het is een klassieker aan het worden: gezinnen groeien sneller dan hun huis en hun portemonnee, en als er extra ruimte moet worden gemaakt om de nieuwkomer op te vangen, is het vaak de garage die wordt opgeofferd.
Het ombouwen van de garage tot een slaapkamer wordt al snel een vanzelfsprekendheid: zonder het buitenvolume van het huis aan te passen, krijg je extra ruimte, meestal zeer royaal, tegen een over het algemeen lage prijs. Door de poort te vervangen door een erker en de muren in een lichte kleur te schilderen, is het zelfs mogelijk om een warme ruimte te creëren. Vergeet echter niet om deze fouten te vermijden…
Het aan de gemeente "vergeten" te melden
In de overgrote meerderheid van de gevallen moet een dergelijke transformatie vergezeld gaan van een bouwvergunning. Er kunnen immers enkele beperkingen worden opgelegd. Ligt de kamer in een overstromingsgebied? Hoe zit het met het kadaster? Het is daarom noodzakelijk om alle papieren bij de hand te hebben.
Verwaarlozing van de isolatie
Een garage is in principe niet geïsoleerd zoals een woonkamer. Tussen de scheidingswanden en de garagewanden mag je niet beknibbelen op de isolatie. Wat betreft het kozijn dat de garagedeur vervangt, zonder tot driedubbele beglazing te gaan: denk aan iets sterks!
Het elektrische circuit laten zoals het is
Een garage en een slaapkamer hebben andere noden wat elektriciteit betreft. Denk er dus aan om een specialist in te schakelen, die in staat is om de installatie aan te passen als dat nodig is.
Geen rekening houden met de hoogte onder het plafond
De plafondhoogte in een garage is over het algemeen een pak lager dan in woonkamers. Als je een vloer en een plafond toevoegt, wordt deze hoogte nog verder gereduceerd. De kans is groot dat je mooie kroonluchter er niet in past…