Groene stroom: binnenkort prijsdalingen?

Tegen 2030 zal een onderzeese kabel de Deense offshore windmolenparken verbinden met de Belgische kust. Zo wordt het uitwisselen van goedkope groene stroom makkelijker gemaakt.

Begin februari ondertekenden de federale minister van energie Tinne Van der Straeten en haar Deense collega Dan Jørgensen een "Memorandum of Understanding" om een project te lanceren voor het met elkaar verbinden van de stroomnetten tussen België en Denemarken. Het project zal bestaan uit een onderzeese kabel van ongeveer 600 km die de Deense offshore windmolenparken tegen 2030 met de Belgische kust zal verbinden.

Wat heeft de Belgische consument eraan?

Dankzij deze verbinding zullen Belgen tegen een betaalbaarder tarief toegang krijgen tot groene energie. Bovendien zal de bevoorradingszekerheid van ons land versterkt worden en zullen we dichter in de buurt komen van onze nationale klimaatdoelstellingen voor hernieuwbare energie en de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Er moeten echter nog heel wat stappen worden gezet voordat de eerste Deense stroom in België is. De Deense en Belgische netbeheerders moeten het nog eens worden over de operationele aspecten van het project. Er moet ook een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd om de technische en economische aspecten van de verbinding te analyseren.

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, raamt de capaciteit van de onderzeese kabel op ongeveer 1,4 GW. Wat de kosten van de operatie betreft, herinneren we ons dat er voor Nemo Link, de kabel die het Verenigd Koninkrijk met België verbindt, een totale investering nodig was van bijna 600 miljoen euro!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼