Voor professionals die in de keuken werken, is het geen geheim: een onberispelijke hygiëne in deze ruimte waar heel wat voedingswaren passeren die opgegeten zullen worden, is onontbeerlijk. En dat is zeker het geval wanneer het gaat om rauwe of licht gekookte voedingswaren.
Listeria, salmonella, toxoplasmose, … het zijn allemaal namen die niet erg prettig klinken en die doen denken aan voedselvergiftiging. In de keuken kan laks omspringen met hygiëne fataal zijn en de gezondheid van het hele gezin in gevaar brengen!
Het is daarom van cruciaal belang om een onberispelijke hygiëne te hanteren, vooral bij het verwerken van vlees, charcuterie en zuivelproducten. Hetzelfde geldt voor levensmiddelen die rauw of lichtgekookt gegeten worden.
5 belangrijke principes om op te letten
Om het risico op voedselvergiftiging zo klein mogelijk te maken, hoef je eigenlijk alleen een beetje gezond verstand te gebruiken (en ook je vaatdoek in het oog te houden) en een paar basisprincipes na te leven. Hier zijn de vijf basisprincipes:
- Maak je snijplank grondig schoon na gebruik en tussen elk voedingsmiddel dat erop gelegd wordt,
- Maak messen waarmee je rauw vlees snijdt altijd schoon met heet water en afwasmiddel,
- Respecteer de kooktijden die op de verpakking van voedsel staan aangegeven en vraag bij twijfel raad aan een vakman, zoals je slager,
- Bereid nooit voedsel in een vuile pan of een pan waarin al eerder vlees is gebakken,
- en tenslotte: was je handen voor en na het koken!