Wil je een woning kopen in Vlaanderen, maar heb je niet genoeg gespaard om een een eigen bijdrage op tafel te leggen? Komen de voorwaarden die de banken je voorstellen niet overeen met je financiële capaciteiten? De Vlaamse woonlening is gericht op toekomstige eigenaars in moeilijkheden. Ontdek de voorwaarden en of je in aanmerking komt om er een beroep op te doen.
Vlaamse woonlening: looptijd, bedrag en rentevoet
Met de sociale woonlening in Vlaanderen kan je de aankoop of bouw van je eerste woning financieren. Je kan tot 100% van de waarde van het pand lenen.
De rentevoet voor de Vlaamse woonlening varieert van 1,6% tot 2%. Anders dan bij gewone hypotheken wordt de rente berekend op basis van de aflossingsperiode van de lening en niet op basis van je persoonlijke situatie: leen je voor een periode van minder dan 20 jaar, dan kan je genieten van een rente van 1,6%. Als je voor een periode van 30 jaar leent, is je rente 2%.
Ontdek alle sociale woningleningen in België
Wie kan een Vlaamse woonlening aanvragen?
Om in aanmerking te komen voor een Vlaamse woonlening moet je Belg zijn, in België wonen en geen ander eigendom bezitten. Je moet gedurende de hele looptijd van de lening in de met de lening gefinancierde woning wonen. Je jaarinkomen moet liggen tussen €9817 en de maximumgrens (die afhangt van je persoonlijke situatie). Je kan op de website van het Vlaams Woningfonds een simulatie doen om te zien of je in aanmerking komt .
Je woning moet in Vlaanderen liggen en gedekt zijn door een brandverzekering. De maximale waarde van je woning mag een bepaalde grens niet overschrijden, een grens die gebaseerd is op de grootte van je gezin (je kan de maximale waarde van je huis simuleren op de website van het Vlaams Woningfonds).
Ontdek alle voorwaarden voor een Vlaamse woninglening
De kosten van de Vlaamse woonlening
Als je een huis koopt via een hypothecaire lening zijn er verschillende kosten die je moet betalen. Dit is ook het geval als je een Vlaamse woninglening afsluit. Vlaanderen heeft deze kosten echter tot een minimum beperkt om ze betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen.
Dit zijn de kosten verbonden aan de Vlaamse woonlening:
- Dossierkost: € 100
- Notariskosten: ongeveer 3% van de waarde van het eigendom
- Aankoopkosten: ongeveer 6% van de waarde van het eigendom
Hoe vraag je een Vlaamse woonlening aan?
Om een woonlening aan te vragen, neem je contact op met een financieel adviseur van het Vlaams Woningfonds. Na een eerste ontmoeting zal hij of zij je vertellen of je al dan niet in aanmerking komt en welke documenten je moet indienen om je aanvraag te voltooien. Stuur alle nodige documenten naar je adviseur en wacht op zijn of haar antwoord. Hij/zij raadpleegt een specialist in het hoofdkantoor in Brussel om de uiteindelijke beslissing te valideren. Als je aanvraag aanvaard wordt, ontvang je een kredietakte die je moet ondertekenen.