Fotovoltaïsche zonnepanelen: eerder een enkelvoudige of dubbele meter?

Zonnepanelen: kiezen voor een enkelvoudige of dag/nacht-meter? Ontdek de voor- en nadelen.

Mits een doordacht verbruik als consument kan de dag/nachtmeter veel interessanter zijn. Maar als je een fotovoltaïsche installatie hebt, kan dat juist averechts werken.

Als voorbeeld nemen we een installatie die op jaarbasis 3.000 kWh opbrengt, voor een huishoudelijk verbruik van 3.200 kWh.

  • Met een enkele meter betaal je slechts 200 kWh.
  • Met een dag/nacht-meter wordt er over het algemeen van uitgegaan dat 75% van de productie op de dagmeter komt. Als je verbruik gelijk verdeeld is over de dag- en de nachtmeter, heb je 1.600 kWh aan dagverbruik. Je zal in deze periode echter 2.250 kWh geproduceerd hebben en dus 650 kWh "verliezen", die je niet vergoed krijgt! Op de "nachtteller" daarentegen, wordt je productie van 750 kWh niet gebruikt om je verbruik te compenseren en moet je dus betalen voor het gebruik van 850 kWh!

Het is dus nooit voordelig?

Toch wel, de dag/nachtteller kan voordelig zijn als je elektriciteitsproductie je verbruik niet dekt. Hoe hoger je verbruik ligt ten opzichte van je productie, hoe interessanter een dag/nachtmeter is. Dit is vooral het geval in steden, waar de daken niet groot genoeg zijn: het aantal panelen is dan beperkt, wat ook de productie van elektriciteit beperkt. Dit is ook het geval voor huishoudens die grootverbruiker van elektriciteit zijn (elektrische auto’s, elektrische verwarming, enz.).

Is het makkelijk om van meter te wisselen?

Ja, je hoeft enkel een verzoek in te dienen bij je netwerkoperator. Overschakelen van een enkele naar een dubbele meter kan tot 250 euro kosten. Omgekeerd kan het wisselen van een dubbele meter naar een enkele meter op afstand gebeuren. Dat kost ongeveer 40 euro.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼