Is het, met het einde van de groenestroomcertificaten en het prosumententarief nog rendabel om zonnepanelen te plaatsen in 2022? In de huidige conjunctuur en met de huidige energieprijzen, is dat de vraag die op ieders lippen ligt. Kan zonne-energie nog onze energiefactuur op het einde van de maand verlagen?
De laatste maanden is de markt van de zonnepanelen volop in beweging. Of het nu gaat om de komst van het prosumententarief, de afschaffing van bepaalde groenestroomcertificaten of zelfs het einde van het compensatiesysteem (de meter die terugdraait), de consumenten weten niet van welk hout pijlen maken.
Dit doet de vraag rijzen naar de voordelen van het plaatsen van zonnepanelen in 2022.
Waarom zonnepanelen installeren?
Beslissen om je voordeel te halen uit de zonnestralen blijft een ecologische en duurzame oplossing om je huis te verwarmen. Wie begaan is met het milieu heeft zeker al eens nagedacht over de installatie van zo’n systeem, al is het maar één keer.
Bovendien hebben zonnepanelen, omdat ze betrekkelijk weinig onderhoud vergen, al lang iedereen overtuigd die het niet erg vindt een beetje te besparen (energie, in elke betekenis van het woord).
Zonne-energie, maar aan welke prijs?
Heel lang werd fotovoltaïsche technologie beschouwd als hét alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar is deze optie vandaag, met de stijging van de materiaalprijzen en de strengere wetgeving, niet te duur geworden?
Het antwoord is nee! Zonnepanelen installeren is om verschillende redenen altijd een verstandige keuze:
- De prijs van fotovoltaïsche zonnepanelen en de installatie ervan is in de loop der jaren en met de toenemende vraag gedaald. Op dit moment moet je rekenen op ongeveer 1.500 euro per kWp (kilowatt-piek), wetende dat je tussen de 4 en 6 kWp nodig is om in de behoeften van een gezin van vier te voorzien.
- Hoewel een aantal subsidies de laatste jaren zijn weggevallen, kan je met de installatie je panelen nog steeds binnen de 5 tot 7 jaar terugverdienen. In februari 2022 kon je rekenen op een rendement van 6% tot 7% op jaarbasis (hoger dan eender welke spaarrekening). En dit zal waarschijnlijk nog verder stijgen door de explosie van de energieprijzen.
- Door fotovoltaïsche panelen te installeren kan je ook op de kar van de duurzame energie springen door de door Europa opgelegde Qzen-norm te benaderen.
- Je zonnepanelen geven je gebouw een niet te verwaarlozen meerwaarde bij doorverkoop.
Hoe bereken je de kosten van je installatie en het rendement?
Maar hoeveel kosten zonnepanelen eigenlijk? Er zijn verschillende criteria waarmee je rekening moet houden om een idee te krijgen van wat je zal moeten betalen:
- De kost van de fotovoltaïsche zonnepanelen die je wil installeren (en dus logischerwijze hun prijs per eenheid, hun aantal, hun technologie, enz.)
- De installatiekosten die de firma die je kiest rekent
- De specifieke aanpassingen die nodig kunnen zijn (afhankelijk van het soort dak, soort gebouw, enz.)
Je moet ook bedenken dat, zoals vaak het geval is, hoe meer panelen je installeert, hoe lager de prijs per eenheid zal zijn.
Als je panelen eenmaal geïnstalleerd zijn, zal je willen weten hoeveel je opbrengst is. Dit is gemakkelijk te berekenen. Je opbrengst is de verhouding tussen de hoeveelheid elektriciteit uit zonne-energie en de hoeveelheid energie die in het systeem wordt gebracht. Met andere woorden, de volgende berekening:
Rendement = Elektrisch geproduceerd vermogen/ontvangen zonne-energie.
Om een idee te krijgen van het rendement van je fotovoltaïsche systeem moet ook met verschillende factoren rekening worden gehouden:
- De gebruikte technologie
- Het vermogen van je panelen uitgedrukt in kWp (kilowatt-piek)
- De oriëntatie van je panelen
- De kwaliteit van je installatie
- De geografische zone van je installatie
- De blootstelling aan schaduw
Er bestaan ook gemiddeldes in functie van het type panelen dat je verkiest om te installeren.
- Amorfe siliciumpanelen – het instapgamma: rendement tussen de 6% en 9%
- Polykristallijne panelen – de meest gebruikte: rendement tussen de 13% en 18%
- Monokristallijne panelen – de duurste: rendement tussen de 16% en 24%
Nu moet je enkel nog hopen dat de zon veel schijnt dit jaar!