De meeste mensen die een woning kopen, moeten lenen. Leen je geld bij een bank, dan komen er interesten bovenop en die gingen de voorbije maanden stevig de hoogte in.
Waar je een jaar geleden ongeveer 1,25 procent rente betaalde voor een hypothecair krediet, is dit nu al opgelopen tot gemiddeld 1,95 procent. We spreken dan over leningen op 20 jaar. Voor leningen met een looptijd van 25 jaar ligt het gemiddelde al hoger dan 2 procent. Concreet betekent dit een bedrag dat duizenden euro’s hoger ligt. Iets om rekening mee te houden dus.
Inflatie aan de bron van de stijging
De reden dat lenen duurder wordt? Inflatie. ook de stijgende levensduurte speelt een rol. Inflatie vormt dé reden dat centrale banken stoppen met het opkopen van obligaties, waardoor overheden opnieuw de markt op moeten om te gaan lenen De rente op staatsobligaties en die op de hypotheekrente zijn communicerende vaten. Stijgt de rente op de staatsobligaties, dan volgt die op de hypotheekrente. Aan dit gegeven lijkt nog niet snel een einde te komen. Zowat alle economen verwachten dat de inflatie nog zal toenemen en bijgevolg ook de rente.
Hoe kun je toch de rente beperken?
Wil dit zeggen dat je nu halsoverkop moet gaan lenen omdat je vreest dat de rente nog gaat stijgen? Nee, want overhaaste beslissingen zijn zelden de goede. Er zijn wel een aantal formules die interessant kunnen zijn. Hoewel de meeste kopers kiezen voor een vaste rentevoet omwille van de voordelige tarieven van de voorbije jaren, loont het ondertussen toch de moeite om en variabele rentevoet te bekijken.
Wat zeker wat meer onderzoek verdient is een accordeonlening. Bij dit type lening moet je maandelijks niet meer betalen bij een stijgende rente, maar je lening loopt wel langer. Hier zijn wel wat regeltjes aan verbonden, maar informeren kan nooit kwaad. Het beste nieuws is dat bij een dalende rente de looptijd van deze lening ook ingekort kan worden.
Inflatie mag de rente dan wel omhoog stuwen, dat betekent vaak ook dat de prijsstijgingen op woningen binnen de perken blijven. De tijd van twee jaar geleden toen woningen gemiddeld 8 procent duurder werden, lijkt nu wel achter de rug te liggen. Voor het komende jaar wordt uitgegaan van zowat 1,5 procent.