Jij hebt waarschijnlijk ook de stijgende verwarmingskosten opgemerkt. Wil je daarom enkele werken uitvoeren in jouw woning om die rekening terug te doen slinken? Voer dan eerst een energieaudit uit. Niet enkel geeft het je een beeld van de huidige situatie in jouw woning, ook geeft het je een duidelijk plan van hoe je de energieprestatie van jouw eigendom kan opkrikken.
Hoe krijg jij het beste rendement?
We horen wel vaker dat zonnepanelen of een warmtepomp goede investeringen zijn, maar is dit ook het geval voor jouw woning? Door een energieaudit uit te voeren heb je een helder idee van wat de beste investeringen zijn voor jouw woning. Met de hulp van een energiedeskundige heb je een klaar en duidelijk plan van aanpak om het beste rendement uit je investering te halen.
Hoe voeren ze een energieaudit uit?
Een energiedeskundige zal verschillende stappen ondernemen om jouw woning onder de loep te nemen. Op deze manier spoort hij alle probleemzones op en kan hij of zij je goed adviseren over welke aanpassingen het meest interessant zijn voor jouw woning.
- De energiedeskundige verzamelt de juiste informatie.
Van een bouwheer krijgt de energiedeskundige alle documenten om een correct beeld te krijgen van jouw woning. Dit gaat van plannen tot lastenboeken, energiefacturen, etc.
- Het plaatsbezoek
De documenten vertellen hem/haar niet alles dus zal er ook een plaatsbezoek gebeuren. Van kelder tot zolder neemt de energiedeskundige jouw woning onder de loep.
- De energiedeskundige stelt een verslag op
Na het bezoek gaat hij/zij over tot het verslag. Alle bevindingen worden ingegeven in een softwareprogramma dat een tweeledig verslag produceert. Enerzijds een beschrijving van de huidige staat van jouw huis en vervolgens een actieplan met de meest rendabele verbeteringen. Dit rapport stelt de deskundige voor aan jouw bouwheer.
Wat volgt na het rapport?
Na het rapport kan je evalueren wat de meest nodige en betaalbare verbeteringen zijn voor jouw woning. Door de adviezen van de energiedeskundige heb jij een duidelijk plan om jouw woning zo zuinig mogelijk te maken. Op deze manier kan jij besparen op jouw volgende verwarmingsrekening.
Hoeveel kost zo’n audit?
Een audit kost gemiddeld tussen de 500 en 800 euro, afhankelijk van de woning. Binnen België blijft dit een interessant pad want wie een energieaudit laat uitvoeren heeft recht op een premie.
- De Vlaamse regering betaalt 10% van jouw factuur terug, met een maximum van 100 euro. Deze premie kan je natuurlijk ook combineren met premies en subsidies die gegeven worden aan verbouwingswerken die jouw woning energiezuiniger maken.
- Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaalt een premie uit van 400 euro per woning met een maximum van 50% op de algemene factuur.
- In Wallonië voorzien zij een basispremie van 110 euro die kan vermenigvuldigd worden met een factor 2 of 6. De factor is afhankelijk van het inkomen van de aanvrager.
Een energieaudit is zeker een goed idee omdat deze investering een besparing kan betekenen op de langere termijn.