7 aandachtspunten voor huurders!

Huren is een oplossing die veel Belgen verkiezen. Voordat u aan dit avontuur begint, is het belangrijk met enkele aandachtspunten rekening te houden.

moving day
Erda Estremera

1. Vermijd dat de gevraagde huur buitensporig is

Controleer voordat u uw spullen definitief inpakt of de gevraagde huur niet buitensporig hoog is. Om deze vergelijking correct te maken, kan u de talrijke online vergelijkingswebsites voor huurders raadplegen. U kunt daar verschillende tabellen met huurtarieven volgens de regio’s bekijken.

2. Controleer de duur van het contract dat u ondertekent

Nog een stap voordat u alles inpakt: lees het huurcontract goed dat u gaat ondertekenen. Een eerste aandachtspunt: de duur van het contract. De meeste huurcontracten worden getekend voor een periode van 3 jaar. Wees voorzichtig, als er geen duur wordt vermeld, want dan is de duur automatisch 9 jaar. Heel belangrijk!

Zorg er ook voor dat de datum is vermeld waarop de huur moet worden betaald! Het zou dom zijn om voor zo’n detail een verhuur slecht te beginnen.

Let er ook op dat geen enkele clausule in strijd is met de wet. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de verhuurder de huurprijs niet naar eigen goeddunken mag wijzigen. Hij zal de huurprijs slechts één keer per jaar en volgens de inflatie kunnen indexeren.

Houd er ook rekening mee dat het huurcontract de voorwaarden voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen moet vermelden. Mogelijk moet u deelnemen aan bepaalde taken van het collectieve leven van de woning (als u in een appartement woont) en moet u bijvoorbeeld de lift, inkomhallen of trappenhuizen mee onderhouden.

Tot slot, hoe zit het met extra kosten zoals gas, water of elektriciteit? Zijn ze te betalen aan de eigenaar?

3. Zorg ervoor dat de eigenaar het contract registreert

De registratie van de huurovereenkomst is een plicht van de eigenaar binnen de twee maanden na de ondertekening van het contract in kwestie. In sommige gevallen kan hij u vragen om dit voor hem te doen. Weet in dit geval dat u dit gemakkelijk online kunt doen in een paar klikken.

4. Huurwaarborg

Voordat u naar uw nieuw appartement verhuist, moet u zeker een huurwaarborg ondertekenen. Aan het einde van de huurovereenkomst betaalt de verhuurder u het bedrag van deze waarborg terug als u de woning in goede staat heeft achtergelaten. Hoewel wettelijk niet verplicht, kan de waarborg op twee manieren worden gevraagd:

  • Een overboeking van het totale bedrag naar een geblokkeerde rekening op uw naam (in dit geval kan de garantie niet meer dan twee maanden huur zijn en wordt het geld pas vrijgegeven na ondertekening door de verhuurder.)
  • De techniek van de bankgarantie: de bank schiet de volledige garantie voor en u betaalt deze in meerdere termijnen terug, over een periode van maximaal 3 jaar. Hier mag het bedrag niet hoger zijn dan 3 maanden huur.

Bekijk met de verhuurder wat voor u het beste is en geef dit aan in de huurovereenkomst. Betaal de huurwaarborg in ieder geval nooit contant of door overboeking op de rekening van de eigenaar.

5. Maak een goede plaatsbeschrijving

Dit is een verplicht nummer voor elke verhuur. De plaatsbeschrijving moet worden uitgevoerd vóór het einde van de eerste verhuurmaand EN in aanwezigheid van beide partijen. U heeft de mogelijkheid om dit te doen zonder externe hulp, of om een beroep te doen op een expert (architect of vastgoedmakelaar). In dit geval worden alle kosten van deze plaatsbeschrijving verdeeld tussen u en de eigenaar. Als er geen plaatsbeschrijving wordt gemaakt, wordt alle nieuwe schade geacht niet door u te zijn veroorzaakt en betaalt u er niet voor.

6. Hoe verloopt de beëindiging van de huurovereenkomst?

Hebt u het appartement van uw dromen gevonden? De opzegtermijn vindt u in het huurcontract. Als u een contract van 3 jaar of minder heeft, kunt u, tenzij anders vermeld op het contract, niet vóór deze looptijd opzeggen. Hebt u daarentegen een contract van 9 jaar afgesloten, dan kunt u uw contract beëindigen met een opzegtermijn van 3 maanden.

Wat is het 3-6-9 contract?

Een huurovereenkomst van meer dan 3 jaar wordt beschouwd als een langlopend contract, waardoor het automatisch dezelfde voorwaarden krijgt als een 9-jarig contract. Dit wordt het 3-6-9 contract genoemd. Als u de woning verlaat tijdens het eerste jaar van verhuur, moet u een opzegvergoeding betalen gelijk aan 3 maanden huur. Verlaat u ze in het tweede jaar staan, dan moet u 2 maanden huur betalen. En als u ze tijdens het derde huurjaar verlaat, dan zult u 1 maand huur moeten betalen als compensatie.

Na het derde jaar bent u geen enkele opzegvergoeding meer verschuldigd, maar moet u wel de opzegtermijn van 3 maanden respecteren. Een tip: zeg het huurcontract altijd aangetekend op. De opzegtermijn gaat in op de eerste dag van de volgende maand.

Als uw verhuurder voor het officiële einde opzegt, moet hij u een schadevergoeding betalen van 9 maanden huur (na 3 jaar) of 6 maanden huur (na 6 jaar)… Tenzij hij besluit om zelf in zijn woning te gaan wonen of als hij renovatiewerken wil starten.

7. Waarom een woningverzekering?

Als huurder heeft u de plicht om de woning die u bewoont terug te geven in de staat waarin u deze heeft gevonden. Dit wordt de huurdersaansprakelijkheid genoemd. Met andere woorden, u (of uw verzekering) zal moeten betalen voor de schade aan het gehuurde pand na bijvoorbeeld een brand of een waterlek. Op de markt vindt u een verzekering die de mogelijke schade dekt die kan optreden tijdens een huurperiode. Neem de tijd om hierover voldoende inlichtingen te nemen. Onthoud als algemene regel dat een woningverzekering normaal uw meubels of persoonlijke bezittingen dekt.

Uw familiale verzekering dekt alle materiële en fysieke schade veroorzaakt door u en/of een lid van uw gezin.

Houd er echter rekening mee dat u als huurder niet verplicht bent om een woningverzekering af te sluiten. Toch vragen de eigenaars er meestal om en bepalen ze dit in de huurcontracten.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼