Zijn er nog enkele karweitjes in jouw huis die aangepakt moeten worden? De renovatie van een badkamer, de zolder omtoveren tot een kinderkamer of gewoon wat kleine zaken die een upgrade verdienen? Dan is het misschien interessant om een wederopname van je woonkrediet te overwegen. Het afbetalen van een hypothecaire lening betekent niet dat je vast zit.
Hoe kan je dit doen?
Misschien heb je een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten bij jouw bank? Ondertussen heb je maandelijks netjes jouw lening afbetaald (kapitaal + rente). Wanneer je hier al een tijdje aan bezig bent, kan je een deel van jouw reeds afbetaalde bedrag terug lenen bij de bank. Dit noemen we een wederopname van je woonkrediet.
Je kan dit bedrag niet voor alles gebruiken. Een nieuwe smartphone voor de kinderen of een sportauto kan je er niet mee kopen. Wel kan je met dit herwonnen krediet jouw huis opknappen of uitbreiden, een stuk grond kopen of een buitenverblijf aanschaffen. Dit is de ideale manier om budget voor renovatiewerken of uitbreiding vrij te maken. Die voordelen brengen ook wat nadelen met zich mee. Lees verder om te ontdekken wat deze juist zijn.
De voordelen aan wederopname van je woonkrediet
- Een wederopname van je woonkrediet betekent niet dat je een nieuwe lening afsluit, dus vermijd je heel wat extra kosten zoals notariskosten of hypotheekkosten. Het scheelt je dus een pak geld als je het vergelijkt met het afsluiten van een nieuwe lening.
- Je leent aan het huidige tarief. Is de rentevoet vandaag interessanter dan toen je jouw hypotheek afsloot? Dan is dit misschien wel de kans om jouw interesten te verlagen. Let op, omgekeerd geldt ook. Wanneer de rentevoet vandaag hoger is dan die van jouw lopende hypothecaire lening, zal je niet langer genieten van de oorspronkelijke rentevoet.
- Het is mogelijk langer te lenen dan voor je woonlening. De inschrijving van een hypothecaire lening loopt altijd voor 30 jaar, of je er nu voor gekozen hebt om af te betalen 10 of 20 jaar of niet. Dit wil zeggen dat wanneer jouw leentermijn korter is dan 30 jaar, je deze zonder enig probleem kan verlengen. Zo vermijd je hypotheekkosten.
De nadelen aan wederopname van je woonkrediet
- Je kan enkel het reeds afgeloste kapitaal heropnemen. Dit wil zeggen dat het maximum bedrag dat je van de bank kan krijgen, het bedrag is dat je al hebt afbetaald. De interesten tellen niet mee in deze berekening. Heb je meer budget nodig? Dan zal je toch een nieuwe lening moeten afsluiten en betaal je de kosten hiervan.
- Ook al betaal je geen notariskosten of hypotheekkosten, de bank zal je wel dossierkosten aanrekenen. Deze liggen meestal rond de 500 euro. Hier dien je dus wel rekening mee te houden.
Wat met de woonbonus?
Ben jij een van de personen die geniet van de woonbonus? Dan verandert er niets voor je huidige hypothecaire lening. Maar wat als je een wederopname van je woonkrediet wil doen? Als je lening dateert van na 31/12/2019 dan kom jij niet meer in aanmerking voor de woonbonus. Denk hier dus goed over na.
Hoe vaak kan iemand hun krediet opnemen?
Iedere keer dat je een wederopname van je woonkrediet aanvraagt, zal jouw bank dit beschouwen als een nieuwe kredietaanvraag. Je zal dus in overleg moeten treden met je bank en bekijken wat de voorwaarden zijn voor zo’n kredietopname. Denk aan bijvoorbeeld de duurtijd, bijkomende schuldsaldoverzekering, etc.
Nog wat tips om je verder te helpen
- Wil je een wederopname van woonkrediet aanvragen om jouw woning te renoveren? Kijk dan of het niet voordeliger is om een renovatielening af te sluiten. Op die manier hoef je geen dossierkosten te betalen aan jouw bank.
- Kijk steeds of een bijkomende lening financieel haalbaar is. Evalueer je inkomen.