Belgen vinden duurzame woning belangrijk, maar …

8 op de 10 Belgen vinden de milieu-impact een belangrijke factor bij de keuze van een woning. 60 procent beschouwen het zelfs als “een burgerplicht” om in een duurzame woning te wonen en het milieu te beschermen. Maar lang niet iedereen is bereid om elders te gaan wonen.

Andrea Davis

Dat blijkt uit een bevraging van BNP Paribas Fortis en het marktonderzoekbureau Profacts bij een representatieve groep van 2.000 financieel onafhankelijke Belgen. Voor het merendeel van de deelnemers is een duurzame woning in de eerste plaats een energie-efficiënte woning gemaakt uit recycleerbare bouwmaterialen, met een laag waterverbruik en een lage CO2-uitstoot.

Welke oplossingen?

De voornaamste oplossingen die ze aanreiken om de duurzaamheid te verhogen, zijn dan ook eerder technisch van aard zoals dubbel glas, thermische isolatie, ledverlichting, een regenwatertank en zonnepanelen.
Het energieprestatiecertificaat (EPC) en de Mobiscore lijken echter nog niet helemaal ingeburgerd. Uit de bevraging blijkt dat 82 procent van de Belgen, zowel huurders als eigenaars, niet weet wat de EPC-waarde van zijn woning is. 93 procent kent de Mobiscore van zijn woning niet. Dat vertaalt zich, volgens BNP Paribas Fortis, in het lage aandeel (negen procent) van Belgen dat zeker is in een duurzame woning te leven.
Hoewel 60 procent van de Belgen volgens de bevraging duurzaam wonen als een burgerplicht beschouwt, zijn minder mensen bereid te verhuizen (55 procent), in een kleinere woning te leven (52 procent) of maandelijks meer neer te tellen (42 procent). Toch staat duurzaamheid indirect hoog op de agenda: na de prijs houden huurders en kopers bij de keuze van een woning rekening met de maandelijkse lasten en de ligging.
Naar schatting zou ongeveer 300 miljard euro nodig zijn om het Belgische gebouwenpark tegen 2050 duurzaam te krijgen.
Bron: Belga
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼