Stijgende energieprijzen: een reden om te investeren voor huiseigenaars?

Deze vertaalde inhoud wordt aangeboden door Simulationpret.be, het kredietvergelijkingsportaal

De energieprijzen stijgt steeds hoger. Om dit op te vangen willen sommige eigenaars hun huizen ook op energievlak renoveren. Dit stelt hen in staat om geld te besparen en milieuvriendelijker te zijn, zoals blijkt uit een marktonderzoek van Axa Bank.

Wat vinden de betrokkenen?

Geconfronteerd met de relatief hoge energiekosten, willen sommige Belgische huiseigenaars investeren en methoden gebruiken om de energie-efficiëntie van hun woning te verhogen. Deze trend is al merkbaar onder jongeren die begonnen met de bouw of renovatie van hun huizen. Maar met al deze nieuwe stijgingen wordt ook een andere leeftijdsgroep getroffen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij senioren die hun woning al lang bezitten.

Naar een energierenovatie voor iedereen?

Energie vraagt tegenwoordig een bijzonder hoog budget. Dat is een van de belangrijkste redenen die de Belgen ertoe aanzetten om over te willen gaan op energiebesparing omdat de elektriciteitsfactuur voortdurend stijgt. De andere reden: milieuoverwegingen.

Betere isolatie, de installatie van een warmtepomp, een slimme thermostaat, een thuisbatterij of zonnepanelen, enz. Het zijn allemaal methoden om dit aan te pakken en te voldoen aan een perfecte energierenovatie. Velen zijn al begonnen met het definiëren van hun projecten en hebben contact opgenomen met professionals om hierin begeleid te worden.

Een rem op energierenovatie?

Zelfs als zijn minstens 7 op de 10 Belgen klaar om de komende 5 jaar hun woning te renoveren om de energiekosten te verlagen, toch is nog niet iedereen overtuigd. Anderen blijven geblokkeerd door de nog steeds hoge kosten van bouwmaterialen, de zeer lange levertijden en zijn van mening dat dit niet het beste moment is om te kiezen voor energiebesparingsmaatregelen.

Onder de ondervraagden is het een minderheid (120 mensen op 1.000), maar er zijn er die terughoudend zijn door een gebrek aan financiële middelen. Ze worden gedwongen om in hun huizen te blijven en de stijgende energieprijzen te ondergaan.

De hoge kosten, een gebrek aan bewustzijn en een gebrek aan informatie vormen ook een rem op de energierenovatie.

Welke lening voor een energierenovatie?

Om huiseigenaren in staat te stellen de kosten van een energierenovatie te dragen, zijn er bepaalde leningen beschikbaar bij banken en kredietverstrekkers. Dit is het geval met de groene renovatielening. Maar om ervan te genieten, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan: de renovatiewerken moeten worden gebruikt om de energiekosten te verlagen of de woning veiliger te maken.

Het voordeel van dit type lening is de lagere vaste rente dan die van een klassieke renovatielening. Ze schommelt tussen 1 en 2%, terwijl die voor de klassieke lening voor verbouwingen eerder tussen de 2 en 3% ligt.

Om alle beschikbare energieleningen te ontdekken en hoe u hiervan kunt genieten, raadpleegt u dit artikel: Hoe krijgt u een energielening?

Als u een huiseigenaar bent en zich zorgen maakt over de stijgende energieprijzen, kunt u kiezen voor energiebesparende maatregelen. Ongeacht uw leeftijd kunt u aan deze renovatiewerkzaamheden beginnen, of u uw huis nu al hebt gekocht of bezig bent met de bouw ervan. Om daarin begeleid te worden, kunt u een groene renovatielening aanvragen bij de banken of kredietverstrekkers.

✨ Overweeg je om te investeren in vastgoed? Ontdek ons platform dat 100% gewijd is aan vastgoedinvesteringen in België en in het buitenland! Of je nu je portfolio wilt diversifiëren, passief inkomen wilt genereren of gewoon een goede kans wilt grijpen, onze website staat vol met opties die aansluiten bij jouw investeringsbehoeften. 🏢🔍 Duik nu in onze sectie gespecialiseerd in vastgoedinvesteringen en vind de beste deals om je rendement op investering te maximaliseren! 🎯 🏦 💼