10 eenvoudige tricks om je elektriciteitsverbruik te doen dalen

Terwijl je stroomverbruik verlagen goed is voor de planeet, met elektriciteitscentrales die minder moeten draaien, is het ook goed voor je portefeuille. Dit zijn 10 eenvoudige dingen die je kan doen om te besparen.

electricity consumption

Zoals het gezegde luidt: de goedkoopste elektriciteit is diegene die je niet gebruikt! Maar voor je op jacht gaat naar bezuinigingen, kunnen we je alleen maar aanmoedigen om de balans op te maken van je huidige verbruik.

1. Bekijk je twaalf laatste elektriciteitsrekeningen

Stel jezelf een duidelijk en realistisch verbruiksdoel. Als je je rekeningen niet kan vinden, kan je ook het verschil berekenen tussen de huidige meterstand en die van de vorige periode (bijvoorbeeld de vorige maand). Zo kan je gemakkelijk nagaan of je minder moeite hebt gedaan om je uitgaven te beperken. Merk echter op dat variaties in je verbruik onvermijdelijk zijn, vooral als je met elektriciteit verwarmt. Als dat het geval is, is het normaal dat je verbruik in de winter sterk toeneemt.

2. Haal de stekker uit het stopcontact van apparaten die een waakstand hebben

Apparaten in stand-by verbruiken, ook als ze uitgeschakeld zijn, nog steeds elektriciteit. En dit "fantoomverbruik" is niet alleen eigen aan elektronische apparaten die een klein controlelampje hebben. Ook de meeste huishoudelijke apparaten hebben ermee te maken. Vergeet niet de stekker uit het stopcontact te halen als je een apparaat een tijdje niet gebruikt!

3. Als je een nieuw apparaat koopt, kijk dan goed naar het verbruik

Je doet er goed aan om een toestel te kiezen met een A of B-score. Hoe dichter bij de letter G op het energielabel, hoe meer elektriciteit het verbruikt!

4. Droog je kleren zo veel mogelijk buiten!

De belangrijkste bron van elektriciteitsverbruik in het huishouden is de droogkast. Niet alleen verslijt het je kleren sneller, het is ook een energieverslinder. Gebruik hem spaarzaam en, als je kan, doe hem weg!

5. De microgolfoven is je vriend!

De keuken is ook een ruimte waar we de neiging hebben veel elektriciteit te verbruiken. De oven, de kookplaat en de afwasmachine verbruiken elke dag duizenden Watt. Met een paar doordachte handelingen kan je ook hier geld besparen, zoals door een deksel te gebruiken op kookpotten, een microgolfoven in plaats van een traditionele oven, de koelkastdeur niet te lang open te laten staan of te kiezen voor inductiekookplaten.

6. LED-lampen op alle verdiepingen!

Een ander belangrijk energieverslindend element is verlichting. Hier kan je natuurlijk alle oude gloeilampen vervangen door zuinigere LED exemplaren. Maar je kan ook gebruik maken van natuurlijk licht om te voorkomen dat je lampen aan moet doen. Geef de voorkeur aan lichte kleuren op muren en plafonds, stof je lampen en lampenkappen regelmatig af of installeer dimmers.

7. Een boiler die verwarmt tijdens de juiste uren!

Als je een boiler hebt, laat dan een slimme schakelaar installeren, zodat je waterverwarmer alleen tijdens daluren werkt. Je kan ook de temperatuur van het water verlagen tot 60 of zelfs 55°, en neem liever een douche dan een bad! Isoleer ook je boiler en warmwaterleidingen om warmteverlies te voorkomen.

8. IOT

Je kan ook geconnecteerde voorwerpen verkiezen in plaats van traditionele apparaten. De eersten passen zich aan onze levensstijl aan (geconnecteerde thermostaten, geconnecteerde gloeilampen, enz.) en helpen je vaak geld te besparen!

9. Gerichte verwarming

Gebruik je bepaalde kamers in huis niet? Vermijd dan ze te verwarmen en trek de stekker uit het stopcontact van alle elektrische apparaten die erin staan!

10. Hou de diepvriezer koel!

Wat tenslotte je diepvriezer betreft: plaats hem idealiter in een onverwarmde ruimte. Vergeet niet hem regelmatig te ontdooien en bedenk steeds wat je er in gaat doen voor je de deur opent. Doe alleen koud voedsel in de diepvriezer, niet bijvoorbeeld soep die nog warm is of voedsel dat je net klaargemaakt hebt!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼