De Belg maakt zich klaar voor een gepeperde rekening: tot wel 7.000 euro voor gas/elektriciteit in 2023!

De explosie van de energieprijzen lijkt nog niet te temperen. Een specialist kondigt zelfs aan dat de gas- en elektriciteitsfactuur in sommige gevallen meer dan 7.000 euro per jaar kan bedragen!

Al de ingrediënten zijn er: oorlog in Oekraïne, spanningen in Taiwan, een gebrekkige Chinese economie… Het resultaat is een duizelingwekkende stijging van de energieprijzen. Heel wat specialisten zeggen hetzelfde: er is geen verbetering in zicht naar volgend jaar toe. In een interview met onze broeders van La Libre geeft Damien Ernst, professor gespecialiseerd in Energie, toe dat hij zich zorgen maakt een gezin van 4 personen zou tot 5.000 euro per jaar kunnen betalen voor gas. Een niet mis te verstaan signaal: de Belg maakt zich klaar voor een gepeperde rekening: tijdens de eerste 4 maanden van dit jaar hebben Belgen 17% minder gas verbruikt ten opzichte van vorig jaar.

Een gestoord bedrag waar je nog elektriciteitskosten aan moet toevoegen. Die kunnen tot 2.500 euro stijgen (aan de huidige prijs van 450 euro per MWh, waar je nog taksen en diverse kosten bij moet rekenen), zegt David Leclercq op Gocar.

Is mazout een goed idee?

Wie op elektriciteit (via een warmtepomp of andere) of mazout verwarmt, komt er misschien wat beter van af, ook al blijven de neer te tellen bedragen enorm: voor een tank van 2.000 liter zou je bijna 2.500 euro betalen aan de huidige prijs (1,2 euro per liter).

Verwarm je op elektriciteit en verbruik je 9.000 kWh, dan betaal je tegen de 5.000 euro per jaar, alles inbegrepen.

Hout en pellets als laatste strohalm?

Niet echt, want ook daar stijgen de prijzen enorm. Dat geldt vooral voor pellets. Een zak van 15 kg kostte 8 jaar geleden ongeveer 4 euro. Vandaag is dat bijna het dubbele… Erger nog, de prijzen kunnen met de winter die in aantocht is nog verder stijgen door de schaarste van de brandstof…

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼