Verwarmingsketels: alles wat je moet weten!

Tegenwoordig zijn er een groot aantal soorten verwarmingsketels. Natuurlijk kennen we mazoutketels, gas- of condensatieketels, enz. Zoveel mogelijkheden waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw verwarmingsconcept. Vooral omdat deze kwestie weer meer dan ooit centraal staat in de debatten tijdens deze energiecrisis.

boiler room

Hoe kies ik de verwarmingsketel voor mijn huis?

Om uw verwarmingsketel zo goed mogelijk te kiezen, zult u rekening moeten houden met verschillende factoren, maar ook en vooral met uw verwarmingsbehoeften!

  • De grootte van uw woning: en dus het te verwarmen oppervlakte
  • De sanitaire behoeften van uw huis: Wilt u dat uw ketel ook uw sanitair warm water voorziet of niet? Als dat zo is, moet u overwegen om een combinatieketel te installeren en geen enkelvoudige ketel.
  • De ruimte die u heeft: Afhankelijk van het model ketel dat u kiest, heeft u meer of minder ruimte nodig. Sommige toestellen kunnen aan de muur worden bevestigd, andere moeten hun eigen opslagruimte hebben.

Soorten ketels en hun voordelen

  • Mazout-, gas- of elektrische verwarmingsketel

Dit is het meest traditionele model verwarmingsketel. Het principe is bekend: het water wordt verwarmd en circuleert door een cv-installatie en gaat vervolgens naar uw radiatoren of uw verwarmde vloeren.

Ze zijn echter vervuilender dan de huidige ketels omdat ze meer deeltjes in de lucht blazen.

Deze conventionele verwarmingsketels bestaan zowel op gas (700 € – 3000 €), stookolie (1500 € – 2000 €) als elektrisch (800 € tot 5000 €, afhankelijk van het type bevestiging van de ketel).

  • Condensatieketel

Condensatieketels staan bekend om hun hoge rendement omdat ze de warmte terugwinnen van de verbranding van hun grondstof. Over grondstoffen gesproken: u zult moeten letten op de evolutie van prijzen die sterk kunnen fluctueren, zeker momenteel. Alleen al voor stookolie is de prijs gestegen van 60 cent/liter vorig jaar naar meer dan een euro per liter dit jaar.

  • Gas – 3000€ tot 6000€

In het geval van de condensatiegasketel wordt aardgas, of butaan, verbrand en produceert het dus warmte. Het staat bekend om zijn zeer goede thermische efficiëntie en om de energiebesparingen die het toelaat. Ook vanuit thermisch oogpunt kunt u genieten van een zeer goed comfort. U moet er echter voor zorgen dat u de technische normen van deze installatie respecteert, zelfs als deze restrictiever kunnen zijn dan voor andere installaties.

  • Stookolie – 4000€ tot 7500€

Het principe van dit type ketel is in principe hetzelfde als voor de condenserende gasketel met het verschil dat de brandstof hier stookolie is. Dit model ketel is ook zeer wijdverspreid omdat het compatibel is met toestellen die op warm water draaien. U moet echter een hoger bedrag betalen bij het installeren van uw verwarmingssysteem, omdat het moet worden aangepast aan de specifieke opslag van stookolie.

Dit type ketel wordt vooral aanbevolen wanneer u grote ruimtes moet verwarmen. Houd er echter rekening met variaties in de prijs van stookolie.

  • Lagetemperatuurketels

Lagetemperatuurketels hebben het voordeel dat ze niet zoveel verbruiken als conventionele ketels, omdat enkel opwarmen tot temperaturen variërend van 30° tot 60°, dus veel lager dan hun traditionele tegenhangers. Ze zijn ook geschikt voor kleinere interieurs dankzij hun wandmontagesysteem, maar vereisen ook toestellen die zijn aangepast aan de lagere temperaturen. Aan de andere kant kosten ze vaak minder dan de andere soorten ketels, reken tussen 1.200 en 4.000 €. Maar denk ook aan de bijkomende prijs van het schoorsteenvegen, dat 2 keer per jaar uitgevoerd moet worden.

  • Pelletketel

Zoals de naam al doet vermoeden, recupereert de pelletketel de warmte die wordt geproduceerd door de verbranding van houtpellets. Dit systeem staat erom bekend milieuvriendelijker te zijn dan traditionele ketels en vereist een handigere grondstof dan houtgestookte ketels. Dit heeft echter een prijs: reken tussen de 9.000 en 20.000 euro voor zo’n ketel. Daarnaast moet u ook de pellets zelf budgetteren. Zeker nu, omdat de prijzen de pan uit rijzen. In een jaar tijd is de prijs van een ton pellets verdubbeld van €280 naar €550.

  • Houtgestookte ketel

Houtverwarming is de meest economische manier van verwarmen op de markt, vooral vanwege de relatief lage prijs van hout. Dit wordt met name verklaard door het feit dat dit type ketel handmatig van hout moet worden voorzien. Daarnaast kun je in combinatie met een boiler profiteren van deze warmte om je sanitair water mee te verwarmen. Deze installatie vereist echter een regelmatig onderhoud om het systeem goed te laten functioneren. De prijs van een houtketel varieert tussen de 1600€ en 4100€.

Welke ketel voor mijn huis?

Een enkelvoudige of combinatieketel?

Ook heeft u de keuze tussen een zogenaamde enkelvoudige of combinatieketel. Een enkelvoudige verwarmingsketel wordt alleen gebruikt om uw huis te verwarmen. Daarnaast zal een combinatieketel worden gebruikt om zowel uw huis als uw sanitair water te verwarmen.

Deze installatie heeft veel voordelen, vooral het hoge rendement. Ook op het gebied van thermisch comfort heeft de enkelvoudige ketel het voordeel dat hij zich gemakkelijker kan aanpassen aan de buitentemperatuur, met name dankzij het gebruik van een thermische sonde en het gebruik van een thermostaat. Zoals u zich echter kunt voorstellen is de prijs van een combinatieketel hoger dan die van een enkelvoudige ketel.

Wat is vanuit ecologisch oogpunt de beste keuze?

Vanuit ecologisch oogpunt zijn er dus verschillende keuzes voor u beschikbaar. Met name de warmtepomp en de pelletketel zijn meest milieubewuste opties. Met deze twee opties kunt u uw milieu-impact en uw energierekening verminderen. Zoals hierboven uitgelegd en zoals u zich kunt voorstellen, moet de startprijs van deze systemen echter over meerdere jaren worden afgeschreven.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼