De Europese Commissie heeft vijf noodmaatregelen op tafel gelegd om de energiefactuur van burgers en bedrijven te milderen. De lidstaten reageren verdeeld en de maatregelen vormen op dit moment het onderwerp van intense discussies tussen de Europese energieministers.
Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, stelt 5 belangrijke maatregelen voor om huishoudens en bedrijven te helpen die het steeds moeilijker hebben om de snel stijgende gas- en elektriciteitsprijzen het hoofd te bieden.
- Ten eerste stelt de Commissie voor de inkomsten te plafonneren van niet-gasgestookte elektriciteitsproducenten die superwinsten maken. Voor de voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU "is het nu tijd dat de consumenten de vruchten kunnen plukken van de lage kosten" van deze energiebronnen. De Commissie zou een plafond van €200 per megawattuur overwegen.
- Ook overweegt zij een solidariteitsbijdrage die zou komen uit de buitensporige winsten die olie- en gasproducenten maken als gevolg van de snel stijgende wereldwijde prijzen.
- De Commissie is ook van plan de prijs te plafonneren van Russisch gas dat via pijpleidingen in Europa wordt ingevoerd. "We moeten de Russische inkomsten verminderen die Poetin gebruikt om deze afschuwelijke oorlog tegen Oekraïne te financieren," zei de president. De Russische president kondigde snel aan dat hij, als dit het geval was, de gastoevoer naar het Oude Continent zou onderbreken…
- De uitvoerende macht overweegt ook een vermindering van het elektriciteitsverbruik op piekmomenten op te leggen, waarbij "slimme besparingen" worden gebruikt om verbruikspieken af te vlakken.
- Tenslotte wil de Commissie geld ter beschikking stellen aan energieproducerende bedrijven om te voorkomen dat er faillissementen ontstaan in de keten. Veel kleine producenten ondervinden immers grote moeilijkheden door de volatiliteit van de markt.
Het komt er nu op aan een gemeenschappelijk standpunt over deze verschillende maatregelen te vinden, nu de Europese ministers van energie op vrijdag 9 september in Brussel voor een buitengewone vergadering bijeenkomen. Over sommige opties, zoals het verminderen van het energieverbruik, lijken de 27 Lid-Staten het eens te zijn, maar over anderen, zoals het aftoppen van de prijs van Russisch gas, is er geen consensus. Het moet gezegd dat de technische complexiteit van de maatregelen en het verschil tussen de nationale energiemarkten de meningsverschillen tussen de lidstaten verklaren .
De komende dagen zullen de ministers van energie van de 27 lidtaten proberen het eens te worden over een gemeenschappelijke koers, zodat de Europese Commissie met concrete voorstellen kan komen en er voor de burgers gunstige maatregelen genomen kunnen worden, idealiter begin oktober, net voor de start van de winter.