4 tips om je was te doen zonder stroom te verspillen

Op een moment dat elke stroombesparing welkom is, geven we je graag wat tips om je elektriciteitsverbruik te verminderen tijdens je wasbeurten.

De was doen, daarbij wordt er uiteraard water verbruikt, maar ook elektriciteit. Gemiddeld wordt 80 tot 95% van het energieverbruik van een wasmachine gebruikt om water op de gewenste temperatuur te brengen. Ook al is een wasmachine niet de grootste elektriciteitsverbruiker in je huishouden, op het einde van het jaar kan je toch met een verbruik zitten dat schommelt tussen de 150 en 200 kWh, wat niet te onderschatten is. Als je een wasmachine combineert met een elektrische droogkast, gaat het om ongeveer 10% van je stroomverbruik. Gelukkig is het mogelijk om de honger naar stroom van dit onmisbaar huishoudtoestel wat te milderen.

Welke capaciteit kies je?

Als je een nieuwe wasmachine moet kopen, vraag je dan af welke capaciteit je nodig hebt. Want hoe groter de trommel, hoe hoger het verbruik. Voor een gezin van 4 personen zou een wasmachine met een capaciteit van 8 kg moeten volstaan. Een koppel zonder kinderen zal genoeg hebben met een gewicht van 6 kg. Grote gezinnen kiezen dan weer eerder voor een toestel met een capaciteit van 10 of zelfs 11 kg, rekening houdend met het feit dat deze toestellen meer verbruiken. Daarnaast kan kiezen voor een wasmachine uit een goede energieklasse (bij voorkeur A+++) ervoor zorgen dat je het stroomverbruik met 30% doet dalen.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden: hoeveel was je in de trommel steekt. Het is beter om de trommel volledig te vullen, want proportioneel verbruikt een half programma meer water en elektriciteit dan de helft van het verbruik van een volle wasmachine. Sommige recente modellen hebben intelligente sensoren die de hoeveelheid water en energie aanpassen aan het gewicht van de was, wat een extra besparingen oplevert.

Welke temperatuur?

Moderne wasmiddelen zijn zelfs bij lage temperaturen efficiënt. Je kan dus je was doen op 30° of zelfs 20° in plaats van 40°. Zo bespaar je heel wat energie. Om het bedrag van je energiefactuur te doen dalen, moet je dus gewoon de temperatuur verlagen. Als je kleren niet erg vuil zijn, kan een snelle cyclus aan lage temperatuur volstaan.

En als je wasmachine over een ecomodus beschikt, moet je zeker niet twijfelen die te gebruiken! Deze programma’s, die vaak meer tijd in beslag nemen, maken een aanzienlijke verlaging van het energieverbruik mogelijk door elke fase van de wascyclus te optimaliseren.

Vergeet niet te centrifugeren!

Goed gecentrifugeerde was zal een stuk sneller drogen dan erg natte was. Om de droogtijd te verminderen, waak je er dus over dat de was zo efficiënt mogelijk gezwierd wordt door voor de hoogste zwiersnelheid te kiezen (1600, 1800 of 2000 toeren/minuut op sommige machines). Zo verminder je de droogtijd met een derde of zelfs meer! Bovendien zorgt een goede centrifugebeurt ervoor dat je niet noodzakelijk een elektrische droger moet gebruiken. Die laatste is immers bijzonder energieverslindend, en dus bespaar je nog meer.

Bovendien kan je je was in de buitenlucht laten drogen zodra de buitentemperaturen aangenaam zijn en het droog blijft. Als je een droogrek buiten gebruikt, ben je minder afhankelijk van de droger en kan je gebruik maken van de natuurlijke warmte.

Heb je een dag- en nachtmeter?

Als dat het geval is, hou dan in het achterhoofd dat een energiebesparing niet hetzelfde betekent als een financiële besparing. Anders gezegd: je wasmachine ‘s nachts of tijdens het weekend laten draaien om van het nachttarief te genieten is misschien wel een winst voor je portefeuille, maar vermindert het verbruik van je water en elektriciteit niet. Op ecologisch vlak is het dus een nuloperatie. Het kan echter de moeite waard zijn om dit te combineren met andere energiebesparende maatregelen, zoals het gebruik van milieuvriendelijke wasmiddelen, die minder energie nodig hebben om doeltreffend te zijn en helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Door deze tips toe te passen, optimaliseer je je verbruik en verlaag je je energiefactuur, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je wasgoed.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼