Met de massale opkomst van elektrische auto’s en de overgang van traditionele verwarmingsketels naar warmtepompen, wordt er in de toekomst veel meer gevraagd van het stroomnet. Maar kan dat het wel aan?
Volgens Gocar kende het aandeel elektrische voertuigen op de automarkt in 2022 een stevige groei: één op de tien nieuw verkochte auto’s zal dan geen lokale uitstoot hebben. Wat de verwarmingssystemen betreft, kennen warmtepompen een enorm succes, met een stijging van 200% in de laatste 6 maanden! Dit alles leidt natuurlijk op een grote toename in de vraag naar elektriciteit. De twee grote netwerkbeheerders in Wallonië hebben aangekondigd dat de vraag tegen 2030 met 30% en tegen 2050 met 64% zou kunnen stijgen! Het lijdt geen twijfel dat de andere twee regio’s van het land ook zeer aanzienlijke stijgingen zullen kennen.
Verder kondigt Laetitia Naklicki van Resa in de Franstalige krant Sudpresse aan dat het elektriciteitsnetwerk in 2030 twee keer zoveel hernieuwbare energie zal moeten opnemen en in 2050 vijf keer zoveel. Volgens haar zal het daarom nodig zijn om het aan de klant beschikbaar gestelde vermogen te verdubbelen, wat een investering van 820 miljoen euro betekent.
En jouw factuur?
Je hoeft echter niet bang te zijn voor een explosieve stijging van je factuur in de toekomst, want de stijging van het elektriciteitsverbruik (en dus van de inkomsten voor de netbeheerders) zal het mogelijk maken om deze overgang te financieren. Merk op dat investeringen niet overal op dezelfde manier zullen gedaan worden: waarschijnlijk zal de vraag het grootst zijn in steden en voorsteden, vooral om sociaal-economische redenen. In de meest afgelegen gebieden zal de elektrische auto het ook moeilijker hebben om door te breken.
Wordt het netwerk tegen die tijd gelimiteerd?
Er is alle reden om aan te nemen dat sommige gebieden af te rekenen zullen krijgen met overbelasting, vooral stedelijke gebieden met veel thuislaadstations. Voorlopig ontkennen de netwerkbeheerders elke suggestie om het vermogen te beperken, meldt Sudpresse, ook al is er natuurlijk sprake van aanpassing van het oplaadpunt aan het vermogen van het netwerk. Maar wat gebeurt er over vijf jaar, als warmtepompen en elektrische auto’s onze straten nog meer zijn binnengedrongen?