Zonnepanelen zijn dan wel de meest courante manier om elektriciteit te maken met behulp van de zon. Maar het is niet de enige oplossing!
Hoe wijdverspreid ze ook zijn, zonnepanelen hebben een eerder beperkt rendement in verhouding tot hun kostprijs. Daarom gaan heel wat mensen op zoek naar alternatieve oplossingen, die zowel efficiënter als minder kostelijk zijn.
Twee technieken, twee doelen
Op dit moment bestaan er twee soorten zonnepanelen naast elkaar: fotovoltaïsche en thermische. De eerste zorgen ervoor dat je elektriciteit kan produceren, de tweede gebruiken zonne-energie om warm water mee te produceren, ofwel voor sanitair gebruik ofwel om je verwarmingssysteem mee te voeden. Maar in beide gevallen bestaan er alternatieven.
Om elektriciteit te maken
Windmolens
Windmolens gebruiken windkracht om een generator aan te drijven en op die manier elektriciteit te produceren, die dan wordt opgeslagen in batterijen of rechtstreeks aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Maar om efficiënt en rendabel te zijn, moeten ze geplaatst worden op een plek die regelmatig aan de wind wordt blootgesteld. Er is ook een minimumgrootte, waardoor ze praktisch onbruikbaar zijn voor particulieren.
Hydro-elektrische generatoren
Relatief recent (ook al kan deze techniek als eeuwenoud worden omschreven) worden huishoudelijke waterkrachtcentrales ingezet die de kracht van stromend water gebruiken om elektriciteit te produceren. Het systeem wordt nu op kleinere schaal uitgevoerd en is bijzonder efficiënt, maar je moet er natuurlijk wel voor in de buurt van een waterloop wonen.
Om warm water te produceren
Ook om je thuis te verwarmen, bestaan er heel wat beproefde en betrouwbare alternatieve oplossingen voor zonnepanelen:
Watervoerende kachels
De watervoerende kachel (ook wel CV-kachel genoemd) is een echt centraal verwarmingstoestel. Ze wordt aangesloten op je verwarmingscircuit en bevat een warmtewisselaar. Het water uit je verwarmingscircuit gaat door de warmtewisselaar en warmt op om vervolgens terug te stromen naar je verwarmingscircuit. De watervoerende kachel kan dus gebruikt worden om je radiatoren, vloerverwarming, wandverwarming of een buffertank van warmte te voorzien. De watervoerende kachel kan gestookt worden met hout, pellets of beide.
Klimaatput
De klimaatput, ook gekend als een aardwarmtewisselaar of ‘Canadese put’ is een passief geothermiesysteem. In de praktijk circuleert het lucht van buiten door leidingen die in de grond zijn ingegraven op een diepte waar de temperatuur niet schommelt. Deze lucht wordt dan gebruikt om je huis te verwarmen in de winter of te koelen in de zomer. In de zomer neemt de lucht de koelte uit de buizen op, terwijl in de winter de warmte wordt opgenomen. Een thermische traagheid die ervoor zorgt dat de klimaatput warmte maar ook koude zal kunnen leveren.
Warmtepompen
Een warmtepomp haalt tot 80% van zijn energie uit zijn directe omgeving, of dat nu lucht, grond of water is. Het is dus een hernieuwbare en gratis energiebron. Idealiter wordt een warmtepomp gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming. Daarom wordt dit systeem voornamelijk gebruikt in nieuwe gebouwen of bij een ingrijpende renovatie. Er zijn verschillende warmtepompsystemen, elk met hun eigen voordelen en prijzen: luchtwarmtesystemen en geothermische systemen. Dat laatste is efficiënter dan lucht-lucht en lucht-waterwarmtepompen, maar kost meer werk om te plaatsen en is daarom duurder. Je raadpleegt best een professional voordat je beslist om te gaan voor één van beide oplossingen.