Door een onderscheid te maken tussen je elektriciteitsverbruik in de piek- en daluren zorgt een elektriciteitsmeter met dag/nachttarief ervoor dat je kan genieten van een voordeliger tarief (in Brussel en Wallonië – in Vlaanderen is het systeem afgeschaft sinds 1 januari 2023). Maar is dat nuttig voor jou?
Om de installatie van een dag/nachtteller interessant te maken, moet je zoveel mogelijk van je stroom ‘s nachts en in het weekend verbruiken. Dat kan interessant zijn als je een elektrische boiler, een droogkast, een wasmachine of een vaatwasser hebt die regelmatig moet draaien. Met andere woorden: je moet een groot deel van je elektriciteitsverbruik kunnen verschuiven naar de daluren.
Een andere parameter waarmee je rekening moet houden voor je kiest voor dit soort elektriciteitsmeter zijn de installatiekosten. De gemiddelde kost voor de plaatsing van een dag/nachtteller bedraagt €150 exclusief BTW als je beschikt over een elektriciteitskast van de nieuwste generatie en een scheider van 125 A, en €245 exclusief BTW als je een oudere installatie hebt. Ten slotte zal de netwerkvergoeding die je aan je leverancier betaalt hoger zijn.
Bereken je gemiddelde verbruik
Het idee is om je elektriciteitsverbruik in de daluren te berekenen. Lees gedurende een week de meterstanden af aan het begin en het eind van de daluren (‘s nachts van 22.00 uur tot 7.00 uur de volgende dag en in het weekend van vrijdag 22.00 uur tot maandag 7.00 uur) en bereken zo je verbruik. Vervolgens kan je uitrekenen hoeveel je kan besparen op je eigen verbruik met een dag/nachtmeter, op basis van de tarieven van je energieleverancier. Als je op basis van die resultaten de installatie van een dag/nachtmeter niet binnen een paar maanden kan terugverdienen, is het voor jou niet de moeite om over te schakelen.
Heb je zonnepanelen?
Zoals je weet is de beste manier om de vruchten van fotovoltaïsche zonnepanelen te plukken zelf de energie te verbruiken op het moment dat die geproduceerd wordt. Dat betekent dat dat het beter is om je meest energieverslindende apparaten overdag te laten draaien, en niet ‘s nachts. Je bent er dan zeker van dat je de groene energie verbruikt die van je eigen panelen komt. Zoals we net gezien hebben, is de dag/nachtmeters aanbevolen om de elektriciteitsrekening te verlagen door je elektriciteitsverbruik te verschuiven naar de daluren, dus voornamelijk ‘s nachts. Gaan dag/nachtmeters en fotovoltaïsche zonnepanelen dan wel samen?
Een dag/nachtmeter is in de praktijk alleen een optie als je zonnepanelen je jaarverbruik niet dekken. Dat is vooral het geval in steden waar de daken vaak kleiner zijn en in de schaduw liggen. In dit specifieke geval kan een dag/nachtteller een voordeel zijn. Overdag verbruik je dan maximaal je eigen energie, terwijl je ‘s nachts geniet van het daltarief.
Als je echter een groot dak hebt, en dus veel panelen, is het aan te raden om over te stappen naar een enkelvoudige meter, omdat je fotovoltaïsche installatie in principe zo gedimensioneerd is dat ze je jaarverbruik kan dekken. Hoe dan ook, als je overweegt fotovoltaïsche panelen te installeren, is ons advies om een zo nauwkeurig mogelijke schatting te maken van je productie en verbruik voordat je besluit je huidige meter te behouden of te vervangen.