België wil een klimaatneutraal vastgoedbestand tegen 2050. Een ambitieuze doelstelling die volgens de Franstalige krant Le Soir bijna € 300 miljard zal kosten.
160.000. Dat is het aantal woningen dat jaarlijks gerenoveerd moet worden als ons land tegen 2050 een koolstofneutraal vastgoedpark wil hebben. Net als de andere landen op het Oude Continent heeft België een grootscheeps plan gelanceerd om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, om op die manier te voldoen aan het door Europa bepaalde traject.
En in dat plan is het residentieel vastgoed kop van jut. Die is namelijk verantwoordelijk voor 13,8% van de totale uitstoot van broeikasgassen in België. Maar elk jaar 160.000 woningen renoveren, wat neerkomt op een renovatietempo van 3% per jaar, lijkt moeilijk te realiseren, als het al mogelijk is… Omgerekend in klinkende munt komt de kost van deze duizenden renovaties neer op bijna 300 miljard euro, wat ongeveer overeenkomt met wat alle Belgen samen op hun spaarrekening hebben staan.
Europa legt de zweep erop!
Maar ook al is 2050 te ambitieus, dit belet de sector niet om zijn inspanningen om de klimaatuitdaging aan te gaan op te drijven. Projectontwikkelaars en vele particulieren hebben al heel wat inspanningen geleverd om de CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd panden op de markt te brengen met een optimale EPC-waarde. En de overheid bepaalt daarbij het tempo, zoals in Vlaanderen, waar eigenaars van huurwoningen sinds dit jaar verplicht zijn om hun energieverslindende panden te renoveren.
Eén ding is zeker: niemand kan om de verplichting heen om in de Europese pas te lopen. Een ambitie op continentaal niveau die geleidelijk wordt vertaald naar regelgeving in onze regio’s en gemeenten. Als de lokale niveaus burgers daartoe stimuleren, met premies en belastingverlagingen, zullen zij geleidelijk aan ook de slechte leerlingen laten betalen, zodat uiteindelijk iedereen zal meedoen.